За България партньорството с Европейската служба за борба с измамите е от изключително значение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала. Това е първото официално работно посещение на Итала у нас от началото на мандата му, който започна през август 2018 г.

Генералният директор на ОЛАФ сподели, че е впечатлен от постиженията на българското правителство в борбата срещу контрабандата и поздрави премиера Борисов. Той изрази надежда, че отличното сътрудничество между българските служби и ОЛАФ ще продължи и занапред.

От своя страна Борисов отбеляза, че е уверен, че настоящата визита ще даде възможност на Итала да се запознае в детайли с работата на българските партньори на ОЛАФ.

Премиерът акцентира върху новата Стратегия за борба с измамите, която Европейската комисия прие в края на април. Българският министър-председател изрази надежда, че стратегията ще допринесе за усъвършенстването на съществуващата система за превенция, разкриване и санкциониране на измами, които засягат бюджета на ЕС.

Той подчерта, че страната ни изпълнява своя Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите за периода 2014-2020, като предстои да се разработи нов документ за периода 2021-2027 г. Борисов посочи, че се следва и годишен План за действие в изпълнение на настоящата стратегия, която цели да повиши ефективността при разкриването и противодействието на нередностите и измамите и да укрепи сътрудничеството с компетентните институции в областта.

Премиерът увери, че България изпълнява напълно задълженията си за докладване на нередности по европейските фондове и програми. Създадена е нормативна база, която гарантира, че се проверява и се взема отношение по всяка информация, представляваща съмнение за извършена нередност, коментира той.

В рамките на разговора премиерът посочи, че България подкрепя предложенията за укрепване на капацитета на ОЛАФ и създаването на нормативна рамка за ефективно сътрудничество между Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите, напомняйки, че разглеждането на досието по тази тема е започнало именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.