Премиерът Бойко Борисов е заел страна в конфликта "Местан-Доган" и това не е тази на изгонения вече лидер на движението.
Такъв е изводът от 20-минутния брифинг пред медиите в кулоарите на парламента именно на експредседателя на ДПС Лютви Местан.

Вече като независим народен представител Местан дойде на работа в Народното събрание и избра отново да коментира всички теми около себе си пред журналистите.

Олигарх ли е Доган, питат хората на Местан

Олигарх ли е Доган, питат хората на Местан

Хюсеин Хафъзов не искал да е антинатовец, мечтаел за генералски лампази

За разлика от пресконференцията си от предходната седмица този път Местан обърна специално внимание на министър-председателя Бойко Борисов. "Аз съм безкрайно изненадан от изключителната емоция, с която той реагира на една моя метафора, че "някъде около Коледа, че съм стъпил на руска мина", призна Лютви Местан.

"Аз не знам защо премиерът го прие лично и реагира толкова емоционално, след като и вие бяхте на тази пресконференция и откровено разбрахте, че адресат на тази метафора е речта, след която бях отстранен. Аз не знам защо г-н Борисов се нарежда до хората, които визирах с метафората за руската мина. Аз не съм я адресирал към него, защо той се припознава. Защо се нарежда там, след като казва, че няма нищо общо", се зачуди още Лютви Местан.

На въпрос дали Борисов е заел страна в спора между Местан и Доган вече бившият лидер на движението убедено заяви: "Г-н Борисов има страна". Попитан дали тази страна е неговата Местан отсече: "Не, разбира се".

И днес Местан коментира въпроса за охраната си и обърна внимание на вчерашния призив на ексминистъра на вътрешните работи и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да не се драматизира свалянето ѝ.

"Едно е при г-н Цветанов да е дошъл шефът на НСО и да му каже: "г-н Цветанов, от утре нямате охрана". Съвсем друго е това да ти се съобщи постфактум и президентът да не знае за това", обясни Местан.
Той уточни, че най-много би се радвал, ако тази охрана му се махне, ако няма реални основания да бъде пазен.

По отношение на това дали той самият се чувства застрашен, екслидерът на ДПС призна, че никога и той самият не е знаел защо му е назначена охрана.
"Не съм имал информация за причините, поради които ми е назначена охраната. Не съм се интересувал от това. А защо е свалена също не знам", разкри още Лютви Местан.

И този път изгоненият лидер на ДПС се оплака от водена срещу него "епитетна" война. "Правя списък на всички гнусотии, с които съм удостоен, и ми е много любопитно да погледна в очите колегите ми, които ме познават от 19-20 години в парламента, дали наистина вярват във всичко. 

Те знаят кой е Местан и колко нелепи са всички тези обвинения", коментира той и се обърна със съвет към тези свои колеги: "Въобще да не си позволяват да се съмняват в истинността на всичко, което се пише за мен. Не е здравословно нито за тях, нито за кариерата им. Тоталитарната схема на мислене не обича съмняващите се".

"Тази епитетна война няма как да се разбере от хора, които ме познават. Няма как да се разбере от избирателите на ДПС", убеден е обаче Местан.

Той отхвърли и критиките на свои бивши съпартийци, че е управлявал партията еднолично.

"Местан е авторитарен? Това е толкова нелепо", се възмути самият Местан и припомни, че всеки вторник е имало заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група.

"Колегите много добре знаят как стоят нещата, но са принудени да не бъдат в съгласие със съвестта си. Препоръчвам им да продължат така, добре е и е полезно за кариерата им", посъветва още бившият лидер на движението.

Какво ще бъде политическото бъдеще на Лютви Местан и новия му екип не стана ясно и на днешното изявление пред медиите.

"Дали ще има политически проект, предстои да ви съобщя. Ако той се реализира, какъв характер ще има ще се прецени по учредителните актове, по политическите документи", загатна Местан, но отсече: "Никой няма право предварително да номинира намерение като етническо или още по-малко ислямистко".

Местан намери отговор и на въпросите защо се водят такива атаки срещу него: "Целта е първо унищожаването ми морално, дано да е само морално. Второ да не ми се оставят полезни ходове и третата най-важната цел - ние все още не сме обявили намерение за създаване на нов политически субект, а той вече е обявен за ислямистки".

Кой говори от името на ДАНС и от името на другите спецслужби, попита Лютви Местан и отсече, че самият той не знае.

"Много хора се позовават на информация от ДАНС. Тези служби предполагам, че работят за българската държава и не зареждат с информация анализатори или партийни лидери, за да може с помощта на тази информация те да взимат своите решения. И да санкционират свои членове. Попитайте и службите вярно ли е, че са предоставили такава информация на еди-кой си анализатор, който стъпвайки на тази информация разгръща политически тези и обвинения срещу Местан", коментира екслидерът на ДПС и се възмути: "Това допустимо ли е в една правова държава? За кого работят службите, по дяволите?".

Попитан дали е търсен от службите във връзка с посещението му в турското посолство, Лютви Местан заяви: "Не, никой не ме е търсил. Предполагам, че и те знаят, че посещение в едно посолство не е престъпление".