Премиерът Борисов уволни зам-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

Не се съобщават мотивите, но от пресцентъра на МС уточняват, че премиерът е решил това по собствено усмотрение.

По-късно - в Ловеч, където откри завода за китайски автомобили, премиерът Борисов коментира, че уволнението на заместник министъра на здравеопазването е следствие на разразяващия се в момента скандал по отношение на ценообразуването на лекарствата.

ГЕРБ прие оставката на Нели Нешева, гласи й нов пост
Още...

По думите му, не може в обществото няколко дни усилено да се говори за това, че един или няколко човека определят цените на лекарствата, а от там и действията на Здравната каса и от страна на правителството в лицето на ресорния заместник-министър да не бъдат предприети съответните действия.

Премиерът каза още, че предстои задълбочена оценка на работата на здравния министър Константинов, в която ще се включи той и парламентарната група на ГЕРБ.

Запитан дали не намеква за оставката на здравния министър Стефан Константинов, Бойко Борисов посочи, че досега намеците му са били ясни и разбираеми.
Не може в сектора, в който отиват най-много държвавни пари, а  именно в здравеопазването, да има лошо управление, посочи още премиерът.

По-късно стана ясно, че наистина има проверка от ЕК.

На влизане в парламента, където ПГ на ГЕРБ гледа оставката на шефката на Здравната каса, министър Константинов уточни, че комисията е отправила въпроси за незаконна държавна помощ към „Софарма” и „Софарма Трейдинг”.

Той опреверга днешните обвинения на СДС, че мълчи по-въпроса, като се оправда че едва днес е получил писмо от министерството на финансите.

„От днес е входящият номер, вчера е изпратено от министерство на финансите. Ясно е, че не съм имал как да отговоря и кажа нещо преди тяхното искане”, добави Константинов. Той съобщи още, че има парламентарно питане от СК и ДСБ кой какъв пазарен дял има и каза, че днес го е подписал и дал.

Еврокомисията проверява има ли държавна помощ към Софарма

„Така че просто трябва да прочетат това, което им се отговаря, а не да се опитват да запалят покрай сухото и мокрото”, коментира още Константинов.

Здравният министър Стефан Константинов коментира пред журналисти, че решението за отстраняване на зам-министърката на здравеопазването Гергана Павлова е на премиера и коментира, че това ще допринесе за оздравяване на системата.

"Решението е продиктувано от желание за пълна прозрачност и да няма никакви съмнения", коментира министърът. Според него най-доброто нещо, което може да се направи е одит на цените на всички лекарства и то не от хора, които са в министерството, за да няма съмнения. Константинова каза, че възнамерява утре да предложи това на заседанието на Министерския съвет.

Според Константинов упреците на СДС към него и искането им да подаде оставка не са основателни, а по-скоро се дължат на неразбиране и би трябвало да му се извинят.

"СДС ми искат оставката, но оставка се иска, ако човек лъже. Те казват, че аз съм излагал и съм прикрил нещо. Не съм излагал, защото много ясно казах, че 90% от парите не са дадени за администрацията на министерството на здравеопазването и това е абсолютно така", заяви Константинов.

Уволнението на Павлова идва в момент, в който бе поискана оставката на шефката на Здравната каса Нели Нешева, заради скандала с взетите от нея бонуси. В същото време обаче много здравни организации, включително и лекарският съюз, се обявиха в подкрепа на Нешева.

Междувременно на редовното си заседание парламентарната група на ГЕРБ реши да приеме оставката й.

Междувременно се чуха и призиви за смяна на самия здравен министър Константинов, което ако се случи обаче, ще означава трета смяна на този пост в рамките на мандата на ГЕРБ.

Уволнената Павлова е отговаряла за ресора на лекарствения сектор и е бивш кадър на Софарма.
Напоследък се появиха и неофициални информации, че има опит да се намери връзка между скандала с Нешева и Софарма.

По информация на СДС, обявена по време на редовния брифинг на сините, има разследване на ЕК свързано с Гергана Павлова.
Също така от синята централа поискаха оставката на здравния министър Константинов, защото излъгал за бонусите.