Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призови протестиращите миньори и енергетици да прекратят пътните блокади и да възобновят диалога с властта, пише "24 часа". Той подчерта, че блокирането на пътища не е решението, защото пречи на останалите граждани.

Ако бях премиер, нямаше въобще да го докараме до тук, категоричен бе Борисов. Той подчерта, че преди три години е бил представен план, съгласуван с Европейската комисия и синдикатите, според който затварянето на въглищните централи да стане поетапно.

Бившият премиер изтъкна, че коалиционните партньори водят преговорите с протестиращите енергетици, но нито веднъж не са поканили ГЕРБ да участва в срещите. Някои от нещата могат да бъдат чути и направени при добра комуникация. Просто трябва да се успокои разговорът и арогантното поведение, поясни Борисов.

Той не спести критики към ПП/ДБ. По думите му в петък те са отишли на предизборна кампания, вместо да защитят Закона за енергетиката в Народното събрание. Според него ПП/ДБ са били длъжни да бъдат в парламента в този момент.

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Зад протестите той вижда политически интереси и конкретни партии

Лидерът на ГЕРБ разкритикува и законодателните предложения на ПП/ДБ. По думите му има разминаване за целите и задачите, а и нищо от действията на шефовете на службите в последно време не показва, че те трябва да се сменят. Незнайно защо Борисов критикува и това, че е против депутат от партия да става шеф на специално служби, без имена.

"Ако ДАНС с шеф - депутат от ПП тръгне да разследва която и да е партия, който и да е друг депутат или каквото и да било, веднага ще се каже - политическа поръчка. То не е и в тяхна полза. Когато имаме служби, които не ме слушат мен, не слушат Кирил Петков, не слушат дори Радев, това е най-доброто антикорупционно действие. Моят съвет към тях е, докато не се договори всичко, да не ни провокират с внасяне на законите. Ако ги внесат, ние няма да ги подкрепим. Която друга партия иска - да ги подкрепи".

Кирил Петков: В понеделник внасяме законите за службите

Кирил Петков: В понеделник внасяме законите за службите

Бойко Борисов или да ги подкрепи или да каже защо ги отхвърля