Потокът от мигранти е изкуствено иницииран от Турция като начин да се окаже натиск върху Европейския съюз. Това заяви пред bTV Боян Чуков, експерт по международна сигурност.

Той бе категоричен, че нагнетяването на гръцко-турската граница е абсолютно изкуствено, понеже без проверка хората били вкарани в "ничията земя", след което Турция не позволявала те да се върнат обратно, а Гърция не ги пускала вътре.

"В западните медии излезе информация, че на автобусите на една фирма, която ги извозва, пише: "Вратата към Европа". Обяснявали са им, че границата е отворена. Оказва се обаче, че са излъгани и те не са отворени", обясни експертът.

Малки групи мигранти са забелязани край границата ни с Турция

Малки групи мигранти са забелязани край границата ни с Турция

Граничните ни служби незабавно са уведомили турските си колеги

Той подчерта, че сред бежанците почти няма сирийци - те всъщност били афганистанци и иранци. По негови думи с появата на иранците се поставя и въпросът с коронавируса, тъй като Иран е една от най-засегнатите страни.

Чуков заяви, че в момента страната ни има едно голямо предимство. "Политиката на Турция с нула проблеми със съседите се провали. Тя обаче има проблеми с всички съседи, а само с България не", изтъкна той и добави, че страната ни се е превърнала в естествен "интерфейс" между ЕС и Турция. По тази причина на срещата си с Ердоган българският премиер щял да говори и от името на ЕС и ще получи послание за ЕС.

Анкара отвори портите: Прати над 100 000 бежанци в ЕС
Обновена

Анкара отвори портите: Прати над 100 000 бежанци в ЕС

Турция се готви за нова бежанска вълна от Сирия

Според бившия ни консул в Одрин Георги Димов най-вероятно на 5 март Ердоган ще отиде в Русия.

Чуков прогнозира, че до срещите между двамата лидери обстановката ще се нагнетява, включително и на нашата граница. Според експерта на 5 или 6 март Путин и Ердоган ще се разберат и ще започне деескалация на напрежението.

Според Димов обаче това няма да се случи, тъй като противоречията в Сирия са много големи.