Премиерите на България и на Румъния - Бойко Борисов и Виорика Данчила обсъждат енергийните и инфраструктурни проекти от общ интерес. Такива са междусистемната газова връзка България-Румъния (IBR) и изграждането на нов мост над река Дунав.

От Министерския съвет съобщиха, че срещата между двамата вече е започнала. Тя се провежда в двореца "Виктория" в Букурещ. Разговорите се провеждат в рамките на Съвместното заседание на правителствата на България и Румъния и на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Българският и румънският премиер ще обсъдят задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения, които ще допринесат за свързаността, сигурността и стабилността в Югоизточна Европа.

Борисов и Данчила ще споменат и важните теми от европейския дневен ред, както и на поставените във фокуса му въпроси от Румънското председателство на Съвета на ЕС. България и Румъния споделят сходни позиции за ролята на Кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика, които са доказали своята добавена стойност и са от ключово значение за целия Европейски съюз.

И България, и Румъния високо оценяват Дунавската стратегия и настояват за по-нататъшното й развитие като пореден инструмент за подобряване на живота на европейските граждани.

Докато двамата премиери разговарят на четири очи, двустранни срещи с румънските си колеги провеждат министрите във водената от българския премиер делегация.

В нея са вицепремиерът Марияна Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта - Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова. След приключване на разговорите, ще бъдат подписани двустранни споразумения.

След срещата румънският премиер Виорика Дънчила обясни, че са договорили сътрудничество на полицейските сили при извънредни ситуации. Борисов уточни, че когато се наложи двете министерства ще могат да действат съвместно и бързо да реагират - при земетресения, наводнения, бедствия и аварии.

Конкретни мерки за езикова защита на румънците в България и на българите в Румъния също са обсъдени по време на разговорите, допълни Дънчила.

Българският премиер обясни, че между Русе и Гюргево: "може да започваме мост с европейски пари. Свищов-Никопол може да стане с публично частно партньорство. Важно за енергийната система може да се направи и централа, и път. Транспортните министри работиха, за да се направи партньорство. Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно", каза Борисов.

България, Румъния, Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали, допълни той.