Няма да им вляза в тона, нея я отстраниха когато беше зам.-министър. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова за това че корупцията е овладяла страната.

"В никакъв случай не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси. Този закон за субсидиите БСП го направи, не съм го направил аз", каза Борисов пред журналисти в Добруджа, където присъства на откриването на нов завод за преработка на слънчоглед.

БСП се оплака от бухалката на Борисов

БСП се оплака от бухалката на Борисов

Корупцията при ГЕРБ била заложена в закон, смята Нинова

Посещението в завода в село Карапелит бе предавано на живо в социалната мрежа Фейсбук. По-късно, отново на живо бе излъчвано и от автомобила, който премиерът шофираше самостоятелно, а кметът на Варна Иван Портних обясняваше за квартал "Владиславово". Един от коментарите до видеото бе: "Дошли са хора, които не работят в завода, за да се снимат с премиера".

По време на разходката си из завода Борисов бе информиран от ръководството на фабриката, че всички преработватели (в Европа - б.р.) вече имат сериозен проблем със суровината. Част от проблема е споразумението на ЕС с Украйна (за свободна търговия). Украйна изнася за целия ЕС свободно, но си сложи експортни такси за суровините - може да продават готова продукция, но слънчогледа си не го продават, поясни ръководителят на завода.

"Навремето това не се е знаело", каза в отговор премиерът, който е трети мандат на този пост. От разговора им стана ясно, че се очаква преразглеждане на договора с Украйна да я задължат да отпаднат тези експортни такси, за да има равен старт.

"Изнасят за целия ЕС, Китай чак кораби шрот, не стига слънчоглед - внасят, за съжаление - внасят и работници, обобщи ситуацията премиерът.

По време на посещението си в рафинерията Борисов изтъкна, че все повече трябва да се вдигат доходите, заплатите, за да се връщат българските работници. Дуалното обучение се оказа продуктивно, освен за износ, работят и за българския пазар. Ние строим нови заводи, това е индустриализация на страната, каза Борисов в навечерието на второто десетилетие на 21-ви век - доста след индустриалната епоха.

"Хората са доволни, само трябва да ги задържим в региона - това е златна Добруджа", каза Борисов и поясни, че 80% от износа на тоя завод е за ЕС, Китай и къде ли не. Понеже всеки ден откривам по един нов завод, да благодаря на работниците. Ако нямаше качеството на вашия труд и продукцията, която изкарвате, ще дойде инвеститора, ще направи една сграда и това ще е. Това че инвестира наново, е тук, е благодарение на вас", каза Борисов и за пореден път се обърна към ръководството на завода: "Колегата да вдига заплатите повече, понеже имаме план".

Той поиска българите да получават по-високи заплати, за да не имигрират и да се налага да внасяме работници от Украйна и Беларус.

"Лентите нема да ги правите от трикольорче, ще ги направите сини, червени, бембени, щото говорят по тая тема", посъветва Борисов хората, които бяха подготвили тържественото откриване на новия завод.

В рафинерията инженеринга е турски, а помпите и машините са основно немски и италиански. Там се преработват над 500 т дневно слънчоглед и от тази година вече и внасят слънчоглед. "От 3-4 г. насам производствените мощности буквално се утроиха в България. Ежемесечно над 3 млн. литра експорт имаме само", каза шефът на предприятието. Сектор маслопреработка не беше приоритетен, очакваме с новия програмен период да успеем да кандидатстваме и да има повече слънчоглед, допълни той.

По време на визитата в завода присъстваха и министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.