Кметът на София Бойко Борисов ще бъде основен лектор на започващ в Лондон международен форум на тема "Следващото разширяване на ЕС и сигурността - Присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз".

Форумът се организира от Център за външна политика - независима аналитична организация със седалище в Лондон, съобщи пресцентърът на Столична община.

Темата, по която кметът на София ще изнесе доклад, е свързана с политиките за сигурност в България преди присъединяването й в Европейския съюз, от гледна точка на факта, че страната ни ще бъде част от югоизточната граница на съюза.

Форумът ще бъде председателстван от бившия министър по европейските въпроси на Великобритания, сега депутат, Денис Макшейн.

Освен Бойко Борисов докладчици по време на срещата ще бъдат Никълъс Джерълд - директор на Британската Асоциация за Централна и Източна Европа, Греъм Брейди и др.

Мероприятието е част от програмата на Центъра за външна политика "Европейското мислене в глобална перспекткива" и ще се проведе в Камарата на общините в Уестминстър, Лондон.

След семинара ще бъде даден прием от Българо-Британската парламентарна група в чест на Борисов.

Домакини на приема, който ще се състои в Камарата на Лордовете, ще бъдат Лордът на Батърсий Дъбс - секретар на Българо-Британската парламентарна група и член на Избирателния комитет на Камарата на лордовете по въпросите на ЕС и Кевин Барон - Председател на Българо-Британската парламентарна група и на Комитета за здравеопазване на Камарата на общините.