Енергийна политика, земеделие, високи технологии ще са сред основните теми на посещението на премиера Бойко Борисов в Израел, което започва днес.

Не по-малко важни са обаче и разговорите за туризъм, образование и култура, съобщават дипломати, които придружават премиера.

Две страни с толкова много мостове помежду си и еднаква ценностна система би трябвало да си сътрудничат по всички фронтове, смятат експерти.

Новият момент обаче е, че като член на ЕС България става посланик на политиката на съюза пред трети страни. Желанието ни е да играем активна външнополитическа роля извън съюза, обясниха съветници на премиера по европейските въпроси.

В Израел премиерът ще се срещне с министър-председателя Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес. Предвидени са и разговори с лидерката на опозицията Ципи Ливни - бивш външен министър на Израел.

Борисов ще отиде и в Рамала, където ще разговаря с президента и премиера на Палестинската автономия Махмуд Абас и Салем Фаяд.

Програмата на визитата е изпъстрена както с делови срещи, така и с различни церемониални жестове, като запалването на вечния огън в паметника на Холокоста "Яд Вашем" и засаждането на дръвче в Мемориала на народите.