Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството - действието на Калин Стоянов от вчера при протестиращите полицаи е възмутило лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ГЕРБ искат оставката на Калин Стоянов, Горица Грънчарова-Кожарева не става за премиер. А и защо намесили главния прокурор, възмутен е още Борисов.

Не може държавата да става заложник на един човек, категоричен бе Бойко Борисов и посочи, че вдигнатите юмруци разрушават авторитетите и реда в обществото. Това беше аналогия с вдигнатия юмрук на президента Румен Радев, когато той излезе сред протестиращото срещу правителството на ГЕРБ множество в триъгълника на властта.  Вдигнатият юмрук се върнал срещу Румен Радев, припомни Борисов.

"Не знам защо направи това вчера (Калин Стоянов, бел.ред.). Това не може да бъде вътрешен министър, отдалечен, правещ или наблюдаващ изборите. ГЕРБ настоява да не е повече министър", настоя Борисов.

Иначе на ГЕРБ вътрешният министър не пречи, посочи Борисов, но и показа, че не е забравил ареста си. Все пак ГЕРБ няма да допуснат "такъв министър" в МВР отново, намеквайки за фигура като Бойко Рашков. "Бяхме репресирани, арестувани, преглътнахме, но не сме забравили. Не бихме се съгласили повече такива фигури да отиват в МВР."

Борисов си спомни и как е назначен Калин Стоянов "заедно с господин Петков" избирали професионално лице и се спрели на Стоянов като назначен от Бойко Рашков шеф на ГДБОП. Самият Калин Стоянов се съгласил с условието да бъде дълго време министър. 

Борисов помоли Румен Радев заедно с Димитър Главчев да отстранят Калин Стоянов и да намерят приемлив вътрешен министър, за да се върви бързо на избори.

Борисов призова и политическите партии да мислят за след изборите. С препратка преди всичко към ПП-ДБ, лидерът на ГЕРБ заяви - "подавам ръка, ръка, ръка - тя е по-силна от юмрука".

Борисов заяви, че подава ръка едва след като отново констатира четирите години разруха, хаос, нито една построена магистрала или пречиствателна станция. "Нула, нула, нула", повтори и тук три пъти Бойко Борисов за свършеното в държавата. "Хаос, тотален разпад, не се прави нищо, това ви е промяната, мили мой", обърна се Борисов към журналистите в централата на ГЕРБ, а и към слушателите в живото излъчване на страницата си във Фейсбук.

Иначе ГЕРБ категорично няма да участват в "никакви трикове", а като трик той възприема призива на ПП-ДБ от вчера да се събере мнозинство за допълване на т.нар. домова книга за назначение на служебен премиер. Това би било, според Борисов, лишено от всякаква политическа логика и напълно безпринципно назначаване на омбудсмани и заместници в Сметната палата, "връх на безпринципността". 

Според него не трябва едно мнозинство, което не е успяло да състави правителство, да избира омбудсман и да попълва състава на Сметната палата. Ние всеки ден сме подвластни кой ще направи ала-балата, посочи Бойко Борисов като поясни, че партията му никога не е участвала в ала-бала. Държавата е по-висока от нас и съм готов на всякакви компромиси, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Но е против да се даде цялата власт на хора, които правели нарушения. Няма такова нещо като равноотдалечен премиер, категоричен бе той и даде заявка след изборите отново да бъде премиер, именно за да носи отговорност.

Бойко Борисов е подразнен и от претенциите на останалите политически лидери - "претенции за господи, няколко господа вече имаме", а всички тези обаче не подкрепили предложеното от ГЕРБ правителство в 50-то НС.

Иначе в рамките на брифинга Бойко Борисов призна, че вчера като полицай се подразнил от случилото се, а като лидер на политическа партия смята: "Радев и Пеевски да си воюват, мен това не ме интересува, ГЕРБ не иска да воюва."

Томислав Дончев е изумен, че днес изборите зависели от вътрешния министър. Той е притеснен, че нищо не се случва по ПВУ и от безводието. На моменти мисля, че сме загубили чувство за самосъхранение, заяви той.

Стана ясно още, че цяла сутрин в ГЕРБ мислели до колко Конституцията позволява на президента да откаже да издаде указ за назначаването на служебен кабинет и стигали до извода, че това не е нарушение на Конституцията.