Има два интереса, които движат събитията в областта на отбранителната индустрия и в енергетиката. От една страна това са интересите на организираната престъпност и мафията, от друга страна са интересите на онези, които извършват агресията срещу Украйна. Това заяви в ефира на БНТ бившият военен министър и експерт по национална сигурност Бойко Ноев.

По думите му в оръжейната област тези два интереса се проследяват много лесно от 2009-2010 година насам. Тези два интереса не са влизали в конфликт, като правило вървят успоредно. В тези последни десетина години те се преплитат в една симбиоза, която им дава допълнителна сила, поясни Ноев.

Той посочи, че инцидентът в склада за боеприпаси на бизнесмена Емилиян Гебрев е поредният за изминалото десетилетие. Според него общото между повечето инциденти от последните години е, че никой не знае кой стои зад тях.

Ноев подчерта, че резултати от разследванията няма, защото тези два интереса са инструментализирани през българските органи, които са призвани да ни защитават от такива посегателства. Те са инструментализирани най-вече през прокуратурата, през ДАНС и в някаква степен през МВР, добави той.

Министър Богданов заведе ДАНС и МВР да огледат сигурността във ВМЗ Сопот

Министър Богданов заведе ДАНС и МВР да огледат сигурността във ВМЗ Сопот

Взети са всички мерки да не бъде повлияна индустрията от подобни набези