Бившият министър на отбраната Бойко Ноев постави оценка 9 от 10 на българското правителство за реакцията за взрива на Кримския мост. Взривът на моста послужи на руския президент Владимир Путин да мобилизира да въоръжените си сили. Резултатът ни дава да се върнем от началото на 2000-та година, когато Путин дойде на власт, коментира той в студиото на БиТиВи.

По думите му България в последните години демонстрира едно поклонничество и васалничество на Москва и заради това Путин си позволил да ни атакува. Разделени сме дали да подкрепим санкциите срещу Русия, дали да имаме отношения с "Газпром" или не, или дали да окажем военна помощ на Украйна. Позицията на България по тези три въпроса дава основания на Русия да засили атаките си срещу нас, посочи Ноев.

Донев отсече: България няма нищо общо с удара по Кримския мост

Донев отсече: България няма нищо общо с удара по Кримския мост

Темата създава рискове за националната сигурност на България

Крайно време е България да сложи край на това свое поведение. Взривът на Кримския мост трябва да бъде повод политиците да застанат на ясни позиции и с решение за оказване на безрезервна военна помощ на Украйна, за да защити териториите си от агресора, категоричен бе Бойко Ноев.

Той очаква да чуе позицията на държавния глава Румен Радев след намесването на името на България за взрива на Кримския мост.

МС: Камионът, взривил се на Кримския мост, никога не е бил в България

МС: Камионът, взривил се на Кримския мост, никога не е бил в България

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата

Бойко Ноев добави още, че парламентът трябва да одобри сделката за самолетите F-16. Народното събрание трябва да окаже на правителството да внесе законовите промени и други закони, които имат отношение към отбраната и оказването на военна помощ, настоя той.

Ноев не очаква консенсус с динозаврите от БСП, които живеят в миналия век. На нас ни трябва и можем да имаме силно парламентарно единство за отбраната и сигурността.

Военният министър: Служебният кабинет не купува самолети, а събира оферти

Военният министър: Служебният кабинет не купува самолети, а събира оферти

Целта била офертите да се представят в НС и да се вземе информирано решение

По отношение на миграционния натиск, Ноев отбеляза, че това е един голям проблем и създава проблем за реализирането на България в Шенген. Опазването на границата трябва да бъде висш приоритет и не трябва да бъдат пестени никакви средства.

При това състояние на нещата, мигрантите навлизат почти безпрепятствено. Този проблем не може да се реши с увеличаване на броя на контролните органи на границата, но те трябва да бъдат подкрепени с всякакви ресурси, смята бившият министър на отбраната.

Непреставайки да разчитаме на общоевропейските усилия и финансова подкрепа, България трябва да опазва своята граница, каза още той.

Мигрантската вълна – под контрол, докладва Демерджиев

Мигрантската вълна – под контрол, докладва Демерджиев

"Ние не пропускаме тези групи, които не са толкова много в момента, но преминават през страната"