Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от парламентарната група на ПП-ДБ Бойко Рашков отново вби клин в т.нар. конституционното мнозинство - той е против разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни съвета - на съдийски и на прокурорски съвет.

По време на дебатите за промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, Рашков заяви от трибуната на Партийния дом, че ще се въздържи от становище затова дали така внесени промените са противоконституционни. Тези, които са внесли проекта за промени в Основния закон, да кажат дали са използвали комунистическия проект на Конституцията, за да направят сегашните промени, ядоса се Рашков.

Според него няма да има независима, а зависима прокуратура в държавата. Вносителите на промените в Конституцията искат да прикрият желанието си да изведат прокуратурата от съдебната система и да я инсталират в политическата власт. Противоконституционно е това предложение, коментира Рашков.

Бойко Рашков не знае каква е и каква е била ролята на БСП в създаването на Конституцията от 1991 г., но знае това, че в проекта, който сега се разглежда, социалистите нямат предложения.

ВМРО се възмутиха от политиците с двойно гражданство

ВМРО се възмутиха от политиците с двойно гражданство

Бивши партньори на ГЕРБ възмутени от действията им и тези на сглобката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави Рашков за позицията му. Господин Рашков, когато обсъждахте промени в Конституцията, не ви ли питаха за мнения, запита Нинова депутатът от ПП-ДБ. Бойко Рашков не отговори, но посрещна нейните запитвания с усмивка.

Правосъдният министър Атанас Славов защити проекта за промени в Конституцията. Разделянето на ВСС и предвиденото общо събрание в него са в правилната посока. Редакциите не увеличават политическото влияние в прокурорския съвет. Общата бройка на избраната от парламента членове остават 11 - толкова, колкото са от 1991 г. Големият въпрос е как се разпределят членовете на прокурорския съвет и членовете на съдийския съвет във ВСС, подчерта правосъдният министър.

Той гарантира, че в новия ВСС има по-малко политическо влияние, отколкото в момента. Министърът на правосъдието няма повече да председателства пленума на ВСС, защото повече няма да има такова, а общото събрание ще се председателства от председателя на ВКС, а ако го няма от неговия заместник, обясни Славов какво предвижда съдебната реформа.

На законово ниво ще бъдат предложени редакции, които да редуцират политическата квота от политическото влияние. Славов се надява главният прокурор да бъде разследван обективно и независимо, като механизмът за разследване на обвинител номер едно и заместниците му да не отпадне.