Вежди Рашидов не може да се справи с ръководството на пленарното заседание. Това заяви бившият външен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков пред bTV във връзка с искането на партията за оставката на председателя на 48-ото Народно събрание.

"Най-напред той отказа да бъде номиниран, спомняте си, като изтъкна това, че не може да се справи с тази задача и че по-добре да си гледа внуците за времето, което му остава. Това беше посрещнато с уважение, даже - на крака. На другия ден - обратното. Тази промяна в нагласите, в намеренията, във връзка и с малко по-късни действия, които наблюдавахме, показаха, че този човек не взима решенията сам. Забелязахме дори и друго - че от ПГ на ГЕРБ му подсказват какво да прави, което е доста неудобно за първия човек в една парламентарна република", заяви Рашков.

По думите му очевидно Рашидов има проблем с говора и се е наложило да му бъде предложено да повтори материал, който чете, защото никой нищо не може да му разбере.

ПП поискаха оставката на Рашидов, той щял да я държи за вечни времена

ПП поискаха оставката на Рашидов, той щял да я държи за вечни времена

ГЕРБ обвиниха ПП, че искат да взривят залата, за да не се приемат комисиите

Конкретният повод, по който имало заявка, че може да му се поиска оставката, било предоставянето на материали на парламента от гражданското сдружение "БОЕЦ", които касаят новоназначената за секретар на НС, но Рашидов не приел тези хора, за да ги изслуша.

"Избира се първият човек държавата, която е нашата и която е парламентарна република. Това е най-високата длъжност в нашата страна. Не може да го изберат десетилетия наред, в годините назад - за 15-20 минути, с договорки. Не може, просто парламентът в момента е фрагментиран по начин, който не им позволява на тези, които така са го правили преди години, да го направят пак", коментира Бойко Рашков.

"Това е човек, който, аз лично съм му го казвал - не е за там, той е творец", каза още той.

Рашков коментира също, че направените от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев промени в ръководството на седем от деветте столични районни управления на МВР, никак не са резки.

Демерджиев обяви сериозна чистка в СДВР

Демерджиев обяви сериозна чистка в СДВР

Шефът на полицията в Кюстендил е освободен за нерегламентирани срещи с представители на ГЕРБ

"Наложи се, още когато аз бях министър на вътрешните работи, да възложа на инспектората и на дирекцията на националната полиция да извършат проверки във всички районни полицейски управления в София. Една от причините, едно от основанията беше, че СДВР е с резултати под средните за страната", отбеляза той и уточни, че разкриваемостта е била много ниска.

След проверките на всички районни управления в столицата и се оказало, че в някои райони има повтаряемост на определени видове престъпления. Било обърнато многократно внимание на шефовете на СДВР и на управленията, но нямало подобрение и това наложило извършването, които сега са завършили, като резултатите от тях довели до направените от Демерджиев рокади. Проверяващите открили нарушения, включително във финансовата дисциплина, във връзка с плащането за извънреден труд на служителите, и др.

Рашков коментира и търговията с гласове около изборите на 2 октомври. По думите му купеният вот бил много над очакваното, защото изглежда не били давани съответни указания на службите на МВР да си изпълняват задълженията по закон.

Във връзка с ареста на лидера на ГЕРБ, бившият МВР шеф заяви, че Борисов не е свещена крава и не е недосегаем за закона. "Ако е вярно това, което чух от колегата Демерджиев тези дни, че по отношение на Борисов има много данни, това означава, че в МВР продължава да се работи активно. Нека да не бързаме и да акцентираме само на това, че съдът каза, че арестът е незаконен", изтъкна той и допълни, че вътрешното министерство оспорва на първа инстанция решението на съда, че арестът на Борисов е незаконен.

Арестът на Бойко Борисов бил незаконен
Обновена

Арестът на Бойко Борисов бил незаконен

Главна дирекция "Национална полиция" ще трябва да заплати разноските по делото