Не сме далече от времето, когато и у нас ще се нанасят такива удари. Това предупреждение отправи в студиото на БиТиВи бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов във връзка с атаките в Париж.

До момента не сме имали възможност да измерим слабостта или силата на службите си, но те са „в едно състояние на притеснение и страх поради непрекъснатите промени, непрекъснатият политически натиск, който се упражнява върху тях", смята Аспарухов.

Той посочи, че първият атентат във френската столица е станал в 21.20 часа, местно време. В залата, където са избивани десетки заложници, спецчастите се намесили цели три часа по-късно. Това показвало, че въпреки декларираното високо ниво на подготовка, проблем със сигурността явно има.

Специалните служби са предупреждавали за опасността от терористичен акт, но политиците „са се туткали", вместо да вземат решение, смята Аспарухов.

Според него правителствата, включително и нашето, не разбират, че единствената сила, която може да се противопостави на тероризма, са специалните институции. Ако не осигурят спокойствие и средства на тези институции, ще берат проблеми, предупреди Бриго Аспарухов.

Той е категоричен, че единственият начин да се спре терористичната вълна е да се унищожи „коренът на злото" - „Ислямска държава". По думите му това може да стане само с общите усилия на САЩ, Европа и Русия, но може би вече е късно за пълен разгром на групировката.

„Сякаш идва една ситуация, в която трябва да се засилва едноличният режим и това е един от парадоксите на демокрацията в този й вид", коментира Аспарухов. Според него може би това е началото на разпада или модифицирането на Шенген. Всяка страна има право да защитава сигурността на народа си, смята още той.

Аспарухов допълни още, че толерантността, и разбирането за демокрация в този й вид е слабо звено.