Имигранти от Румъния и България може да пристигнат във Великобритания още около Рождество Христово, съобщава "Дейли експрес".

Лейбъристкото правителство има намерение да премахне по-рано от предвиденото визовите ограничения за двете страни, уточнява изданието, цитирано от БНР.

Министрите се подготвят да отменят визите през декември, въпреки че не са задължени да направят това преди Румъния и България да се присъединят към Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

Това решение ще позволи на източноевропейците да пристигнат във Великобритания по-рано и да започнат да търсят работа след Нова година. "Дейли експрес" посочва, че според критици на мярката тя дава грешен сигнал, че Великобритания отново ще възприеме благосклонен подход към имигрантите.

"С оглед на положението в нашата страна и с оглед на опасенията свързани с имиграцията, правителството трябва да се съобразява с мнението на обществото", каза депутатът от Консервативната партия Андрю Росиндел.

Вътрешното министерство все още не е взело решение дали да ограничи достъпа на работници от двете страни до пазара на труда във Великобритания.

Джон Рийд и неговите заместници намекнаха, че ще въведат контрол върху имиграцията, след катастрофата, последвала предишното разширяване на съюза.

Тогава лейбъристите отвориха широко вратите и стотици хиляди имигранти нахлуха в страната.
Дори контролът обаче не може да спре онези, които искат да започнат собствен бизнес или други, които пристигат като туристи, за да изчезнат и да работят на черно, пише "Дейли експрес".

Според вчерашно изявление на британския посланик в Букурещ Робин Барнет още не е взето окончателно решение кога ще паднат визите.
Той обаче отбеляза, че това ще стане преди Румъния да се присъедини към ЕС. Гарет Робъртс - говорител на британското посолство в София, каза, че не знае за тези планове.

Представител на вътрешното министерство също отрече, че има решение по въпроса.
Но според източници от правителството визите за българи и румънци ще отпаднат доста преди 31 декември.

В края на 2003 година визовите ограничения за други източноевропейски страни бяха отменени пет месеца, преди тези страни да влязат в съюза, припомня "Дейли експрес".