Първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост е одобрено. Това обяви на брифинг в НС вицепремиерът Атанас Пеканов.

Ще получим 23% от всички средства, които чакаме по плана. Служебният кабинет положи всички усилия в последните седмици да се стигне до одобрение на плащането, коментира той. Пеканов благодари на всички институции за положените искания.

Рекордно бързо Брюксел придвижил нашата оценка за одобрение, според вицепремиера. Това е важна ключова крачка за България, каза Атанас Пеканов. На някои страни е отнело повече време да получат положителна оценка. Затова и вицепремиерът опроверга всички спекулации, че сме последни и се бавим и че няма да получим плащания по плана за възстановяване. Днешният успех обаче не трябва да ни успокоява, а да ускорим темпото.1,37 милиарда евро получаваме с това първо одобрение.

Днешното одобрение беше ключово, изтъкна Атанас Пеканов. Сега всички усилия са насочени към второто плащане и да се движим със същото темпо. Планът върви и е важно да продължим, каза още вицепремиерът. Всички закони без един са входирани в НС. От там нататък тежестта пада върху законотворците. Затварянето на въглищните централи не е обвързано с второто плащане, по думите му. Пеканов призна, че второто плащане ще е най-трудното, тъй като изисква редица законодателни промени.

Пеканов: Резки промени в Плана за възстановяване не могат да се правят

Пеканов: Резки промени в Плана за възстановяване не могат да се правят

Вицепремиерът призова депутатите да приемат законите, които касаят Плана за възстановяване