Еврокомисията е задействала процедура срещу България заради забавянето на въвеждането на единния телефон 112.
Това става в деня, определен за Европейски ден на телефона за спешни повиквания 112.

Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем обясни, че са направени постъпки да не се премине към втората фаза на тази процедура - задействане на съдебна процедура.
Това няма да се случи, ако страната ни успее да изгради системата до края на 2008 г. и тя стане достъпна в началото на 2009 г.

Министърът обясни, че е започнала процедура по преписка, която се изчерпва със задаване и отговаряне на въпроси.

Ако ЕК не е удовлетворена, чак тогава се пристъпва към съда във Страсбург.

Ние се надяваме, че България ще успее да убеди своите европейски партньори, че нашето закъснение от фиксираното в договора, ще бъде много бързо стопено", категорична е Етем.

Министерството бе организирало специална пресконференция във връзка с Европейския ден на единния спешен телефон.

5.9 милиона лева е струвал пилотният проект на телефон 112 в София, заяви Емел Етем.

Тя посочи, че изграждането на спешния номер е изключително задължение на България и страната ни не използва никакви външни средства, т.е. системата се финансира изцяло от националния бюджет.

В края на 2007 година правителството е отпуснало още 48 милиона за доизграждане на националната система.
Те са разпределени между 4-те институции, ангажирани с изграждането на системата.

Етем посочи, че в най-напреднала фаза са центровете в Русе и София. Остават да се реши въпросът със сградния фонд в Бургас и Пловдив, а в останалите райони сградите вече са определени и текът доизяснителните процедури.

Министър Етем заяви, че ще направят всичко възможно до средата на годината да се внесе проектът за Националната система в Народното събрание и така да се обезпечи законодателно и нормативно.

Относно санкциите за фалшиви повиквания, министърът допълни, че такива трябва да има, но ще се проучи първо европейският опит по този въпрос.

В тази връзка министър Етем посочи, че много хора не осъзнават ролята на телефон 112 и уточни, че той е само за спешни повиквания, а не за аварии и битови проблеми.

От юли 2007 до края на януари тази година на телефон 112 са подадени 220 000 повиквания.
От тях само 6 000 са за реалните
инцидента, за които отговаря номерът.
Останалите са свързани с битови инциденти, като например неработещи светофари в София, паднали мазилки на сгради, дупки по пътищата и др.
По време на учителската стачка са се обаждали дори скучаещи деца.

Министър Етем подчерта, че е важно да бъде проведена информационна кампания с участието на медиите, за да разберат хората реалния смисъл на спешния номер и той да се използва от тези, които наистина имат нужда от помощ.

Малко история
На 11 февруари 1971 европейски представители са взели решение да съществува такъв единен номер в съюза. Именно първите цифри на датата са станали цифрите за спешния телефон.

Номерът след това се развива и в други документи, като през март 2002 ЕС приема директивата за единната спешна услуга 112.

Във връзка с изграждането му у нас са ангажирани МДПБА, МВР, Министерство на здравеопазването, ДАИТС и БЧК.

Всяка институция отговаря за определен вид инциденти. МДПБА обслужва инцидентите, изискващи намесата на Гражданската защита, МВР поема инцидентите за полицията, МЗ - тези изискващи спешна помощ, БЧК съдейства за планинските спасителни операции и ДАИТС е ангажирана с техническото изграждане на комуникациите.

Центрове трябва да се изградят в 6-те района за икономическо планиране.
Системата трябва да е готова до края на 2008 година или началото на 2009 г.