Премиерът Николай Денков не знаеше, че Паметникът на Съветската армия се реже. Той мислеше, че само се демонтира и мести. Това заяви пред БиТиВи депутатът от БСП Георги Свиленски.

Той определи като началото на най-варварската акция демонтажа на монумента, известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия).

"Тук знакът е много по-голям, тъй като става въпрос за нещо, което символизира паметта на поколения българи", коментира народният представител.

По думите му ставаме свидетели на началото на завръщането на фашизма в България.

"Тези хора, които управляват в момента не са нито атлантици, нито европейци. Поведението им граничи с варварство", категоричен бе Свиленски.

Той изтъкна, че до момента не е показан нито един документ за премахването на Паметника на Съветската армия освен планът за обезопасяване за това.

"Не е ясно нито къде ще отиде паметникът, нито как ще се реставрира", коментира Георги Свиленски.

Той уточни, че СОС не може да вземе решение да се премахва паметник. Това е работа на Министерски съвет.

Депутатът на ПП/ДБ Явор Божанков контрира, че след демонтажа Паметникът на Съветската армия ще бъде възстановен и съхранен на безопасно място в музея. Той подчерта, че монументът е опасен и премахването му е с цел да се предотвратят инциденти, за които никой "не би искал да носи отговорност". Божанков припомни, че руската страна е проявила изключителна "наглост", наричайки българския народ "варвари". 

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

България отново избира грешната страна на историята