Техника, изпратена от областния управител на София, се позиционира около Паметника на съветската армия - известен като МОЧА, рано тази сутрин.

С това започва демонтажът на монумента, който се извисява над столицата и съдбата му разделя както политически партии, така и граждани.

Експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. Монументът е нацепен по цялата дължина.

Няколко месеца монументът бе обграден, за да се спре достъпът на гражданите, като при поставянето на огражденията привърженици на Левицата, начело с Мая Манолова, Възраждане, БСП и русофили се опитаха физически да спрат работниците и техниката, но в крайна сметка вдигнаха палатковия си лагер. 

Скулпторът Марин Марков, изготвил становището, обясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по естествен начин ги разрушава - от влага и леда през земата.

Областният управител на София Вяра Тодева обясни, че демонтажът ще започне от фигурите, които се намират най-високо. Самите фигури първо ще бъдат складирани, а после ще бъде обявена обществена поръчка за тяхната реставрация.

След нейното осъществяване ще се вземе решение къде да бъдат поставени самите фигури, едно от обмисляните места е Музеят на социалистическото изкуство.

МОЧА се нуждае от спешен демонтаж и реставрация

МОЧА се нуждае от спешен демонтаж и реставрация

Това е установила областната управа в столицата

Съдбата на Паметника на съветската армия от десетилетия поражда напрежение, като има и сформиран инициативен комитет, който настоява за неговото премахване

Няколко пъти Столичният общински съвет е гласувал решение за премахването на МОЧА, но решенията се мотаят между СОС, Столична община, Областната управа и Министерски съвет. Последното такова решение бе гласувано от предишния местен парламент, който въпреки мнозинството на ГЕРБ този път се реши в полза на премахването, явно под натиска на обществените настроения, свързани с войната, която Русия започна срещу Украйна. От там решението бе потвърдено и в Министерски съвет относно собствеността и съответно отговорността, която е в ръцете на областния управител. 

Столична община обяви конкурс за пространството около монумента.

Трайчо Трайков: Докато МОЧА е там, конфронтация ще има

Трайчо Трайков: Докато МОЧА е там, конфронтация ще има

Паметникът е като болен зъб, разяждащ обществото

В годините назад Паметникът на съветската армия не веднъж е ставал обект на граждански акции с изразяване на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на арестувани деца, заради драскане по паметника.

Всеки път обаче имаше реакция от страна на руското посолство у нас, което се позовава на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 4 август 1992 г. и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България относно Сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г., съответно членове 14 и 10. 

Руското посолство настоява на буквата и духа на споразуменията за паметниците

Руското посолство настоява на буквата и духа на споразуменията за паметниците

Напомнят две споразумения от 1992 и 1993 г.

И друг паметник в София - този в градинката на НДК с наименованието 1300 години България - години наред пораждаше напрежение, и бе демонтиран през 2017 г. News.bg от деликатност няма за спомене прякора, с който беше известен сред столичани. Този паметник повече от десетилетие също бе ограден със строителна ограда и достъпът до него бе спрян, тъй като от него падаха плочи и беше опасен за гражданите.

След като стана ясно тази сутрин, че започва демонтажът, пред паметника дойдоха негови защитници. Мая Манолова се завъртя около монумента, но бързо си тръгна. Има привърженици и депутати от БСП и "Възраждане". Сред събралите се са Георги Свиленски, Иван Ченчев и Деян Николов. Около 50 души и много полиция, които осигуряват реда.

Повече обаче са хората, които отиват на работа или просто разхождат кучетата си.

Впоследствие bTV съобщи, че Георги Свиленски е пострадал, след като върху него е паднала метална ограда. Пострадала е ръката му. Депутатът от БСП е откаран в ИСУЛ, където му е оказана медицинска помощ и е освободен. По-късно се очаква да отиде в парламента и да присъства на пленарното заседание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че човек от областната управа е бутнал оградата умишлено върху Свиленски, поради което той е с разрязана ръка.

"В момента пред Паметника на съветската армия бият депутати. Мои депутати се намират в болница в момента със сцепени ръце и ние умуваме за единството на нацията и за това какво бъдеще чертаем на България. Сигурно всеки от вас има своя позиция за Паметника на Съветската армия. Нашата е, че всеки паметник е частица от историята на България", изтъкна още тя.

Около паметника има засилено полицейско присъствие. Поставени са заграждения, зад които не може да се преминава.

По-късно от МВР съобщиха, че е изпълнение на писмено искане на областния управител полицията е предприела превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около монумента, включително на работниците и строителна механизация. Обособен е периметър и са изградени контролно-пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника. За осифуряване на безопасността на преминаващите, от СДВР апелират за избягване на обособения периметър.

Междувременно недоволни от демонтирането на елементи от МОЧА блокираха "Орлов мост".

Борислав Гуцанов и Иван Таков от БСП предвождаха протестиращите към кръстовището между булевардите "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Част от недоволстващите граждани скандираха "референдум" и обявиха, че искат властта да се допита до хората.