Очакваното решение на Столичния общински съвет, който ще заседава утре, да бъде демонтиран и преместен Паметника на съветската армия от центъра, известен още като МОЧА, в центъра на София, няма да носи задължителен характер.

"Решението, което се очаква утре Столичният общински съвет да приеме, ми възлага да поискам от областния управител да бъде преместен паметника или в Музея за съвременно изкуство, или да се дискутира друг държавен терен. Дотогава пък трябва да организираме монтирането на информационна табела и, разбира се, продължаваме с процедурата за премахване на плочите, на които има един категорично неверен от историческа гледна точка надпис, който като опасен, ще бъде премахнат", коментира кметът Йорданка Фандъкова, която взе участие в засаждането на 17 брези в столичния квартал "Младост" като част от инициативата "Гора в квартала".

Решението на СОС предполага с процедурата по демонтаж и преместване да се заеме именно областният управител на София, който обаче е представител на държавата и не е длъжен под никаква форма да послуша общинарите.

"Абсолютно правилно (че общината не може да задължи областния управител). Това е волята на града. Общинският съвет изразява волята на гражданите, които представляват съответните политически сили", отговори на въпрос на News.bg Фандъкова. "Има доста процедури и пречки, като, разбира се, е необходима и ясна воля. Воля, която в момента общинският съвет демонстрира."

Пълно единодушие за премахване на МОЧА от Комисията по култура в СОС

Пълно единодушие за премахване на МОЧА от Комисията по култура в СОС

Столичен общински съвет реши да премахне Паметника на съветската армия в София (МОЧА)