Плочите с надписа от Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати, тъй като те представляват опасност за преминаващите граждани. Това е установено от експерти към столичната дирекция, а в констативния протокол е записано, че елементите на фронталната част не са добре закрепени след разрушаването на част от плочите.

Протоколът с установените нарушения по фасадните плочи и нуждата от цялостно премахване ще бъде връчен на областния управител на София.

Паметникът на съветската армия е публична държавна собственост, за чието стопанисване отговаря областният управител на София.

От ДБ призовават да се задвижи местенето на Паметника на съветската армия

От ДБ призовават да се задвижи местенето на Паметника на съветската армия

Веселин Калановски повдига въпроса в отворено писмо, защото с официално питане нямало да му отговорят

В законовия срок след връчване на протокола, ще бъде издадена заповед от кмета на Столична община за премахване на плочите от надписа на Паметника на съветската армия.

Припомняме, че днес въпросът с прехването на Паметника на съветската армия в центъра на София коментира дори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като заяви, че се присъединява към искането на ДБ за премахването му. Въпросът стои от повече от десетилетие и е оплетен между решение на СОС, собственост и отговорност за паметника, но и редица политически акции. 

Кметът на район Средец Трайчо Трайков предложи фигурите просто да бъдат преместени. Той обаче още в началото на 2021 г. се обърна към гражданите на София да не минават в близост до паметника, тъй като той е опасен и за да не бъде такъв е нужен ремонт. Няма информация дали той е извършен вече.

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Докато не се ремонтира трябва да се забрани достъпа

Има движение от граждани, интелектуалци и активисти, което призовава за премахване на паметника. През май миналата година подновиха  инициатива, а средствата за премахването му се събират в момента.

Паметникът се брани от софийските социалисти с последователно изразявана позиция за опазването на МОЧА (Паметника на съветската армия), както и от руския посланик Елеонора Митрофанова в момента.