Мирно шествие от стотици, развели българския флаг и руското знаме, потегли от Паметника на Незнайния войн към Паметника на Съветската армия. На високоговорител бе обявявано "България и Русия са велики заедно". Звучаха и руски песни.

Преди да потеглят, хората присъстваха и на церемонията пред Паметника на Незнайния войн. Някои от тях поднесоха цветя. Шествието мина покрай Народното събрание.

Кремъл разкри плановете на Путин за 9 май

Кремъл разкри плановете на Путин за 9 май

Очаква се обръщението на руския президент

Пред Паметника на Съветската армия поддръжниците на Русия бяха посрещнати от двайсетина души, които скандираха "Фашисти" и "Червени боклуци". Социалисти, депутати от "Възраждане" и представители на други русофилски организации застанаха редом до руския посланик Елеонора Митрофанова за тържествена церемония. Митрофанова бе освиркана от едната група и аплодирана от другата. Денят на победата е свещен за руснаците, каза тя. Почти няма семейство, което да не е засегнато от войната, подчерта дипломатът на български. Днес наблюдаваме безпрецедентна по своя мащаб кампания по пренаписване на историята, отчете Митрофанова и припомни, че хитлеристка Германия е създала концентрационни лагери.

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

"В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще победим"

Неонацизмът надига глава в редица европейски държави, по думите й. Митрофанова посочи, че руският език е дошъл от България, държавата на духа, както и от тук идва руското богослужение. Дипломатът благодари, че пазим руските паметници и гробове. Честит ден на победата, каза още руският посланик.

Полиция охранява събитието, за да не се стигне до сблъсъци.

Една от фигурите на МОЧА осъмна с цветовете на украинското знаме

Една от фигурите на МОЧА осъмна с цветовете на украинското знаме

Посегателството е извършено с помощта на дрон

Друго гражданско шествие се включи към събралите се на Паметника на Съветската армия. То премина и през Паметника на незнайния войн. Хората развяваха българския и руския флаг и носеха лика на руския президент Владимир Путин. Гражданка носеше плакат с надпис: "Русия пак ни спасява от фашизма."