Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков моли гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват да се приближават до паметника на Съветската армия, по-известен на софиянци като Моча.

"Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия")", пише Трайчо Трайков.

Паметникът се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 хил. лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира.

Поискано е и от общинския строителен контрол към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид.

Припомняме, само преди дни банкерът Мартин Заимов бе задържан заради замазване на надписа на Паметника на съветската армия. Това привлече вниманието на обществеността.

От години Паметникът става обект на изява на всякакви улични творци, но и на израз на политически убеждения.

През 2018 г. младеж беше нарисувал протестен надпис върху него. Тази година ВКС окончателно го оправда.

Отделно на това има и движение, което призовава за премахване на паметника. През май т.г. група политици, граждани и социалисти стартираха инициатива за демонтиране на паметника. Новината съобщи Горан Благоев от "Републиканци за България". Средствата за премахването му се събират в момента.

След това софийски социалисти изразиха позиция за опазването на МОЧА (Паметника на съветската армия) от платени и безотговорни русофоби. Те се обявиха срещу премахването му.