Въпросът за премахване на МОЧА бе повдигнат отново в четвъртък миналата седмица в Столичния общински съвет, където управляващите от ГЕРБ и коалицията за първи път изразиха ясна подкрепа за преместване на монумента. Още в петък, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков е възложил да започне работа по това.

Казусът обаче изисква "кооперация от общината и държавата", обясни Трайков в студиото на Нова телевизия и изрази съмнения в намеренията на ГЕРБ, тъй като въпреки че са управлявали в последните години, не са направили нищо. Трайков смята обаче, че трябва да се преместят само фигурите от паметника на Съветската армия.

Група от политици и граждани започва инициатива за премахване на МОЧА

Група от политици и граждани започва инициатива за премахване на МОЧА

Става дума за символиката на една империя, смята Иво Инджев

"Скулптурните групи и барелефите имат художественост и който иска да ги види, трябва да може да го направи, но не смятам, че трябва да изпълнява функцията - "да оказва идеологическо и психологическо въздействие върху хората, подписано от БКП".

След като се заровили в документи по темата, се виждало, че се получава "един кръг, в който няма нищо сигурно" - има акт за държавна собственост, но няма разрешение за строеж, държавен е, но областните управители не са много сигурни, че го искат. Областните казват, че не е тяхна роля и Столична община трябва да се разпореди, а общината казва, че не може без държавата, накрая се опря до районен кмет, поясни той. Като се има предвид, че не можахме надуваем замък да го преместим от Борисовата градина, не очаквам да е лека задача, коментира Трайков.

Иначе потвърди, че група след група в СОС се изказали в подкрепа на премахването на МОЧА. Не е необходима позиция на думи, а и на действия, каза обаче той.

Софийските социалисти бранят МОЧА от платени и безотговорни русофоби

Софийските социалисти бранят МОЧА от платени и безотговорни русофоби

Паметникът бил ценност на българския дух и съвест