Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков не осъди вчерашната вандалска проява на група, най-вероятно фенове на "Левски", пред Паметника на съветската армия, известен и като МОЧА.

"Докато го има там, разделение ще има. Това е като болен зъб, разяждащ обществото. Когато бъде преместен, хората ще забравят и ще престанат да се конфронтират за такива неща", каза Трайков, който е един от основните двигатели за събаряне на монумента.

И препоръча на полицията, която от днес е с по-засилено присъствие на локацията, да си свърши работата и да не позволи поставянето на палатки и шатри от пазителите на паметника.

Трайков похвали и областната управа на София за бързата реакция след неговата препоръка паметникът да бъде заграден с ограда, защото е опасен. "В момента виждам много бърза и оперативна реакция. Това обаче е доста различно от решението на СОС (за събаряне на паметника). Могат да се забързат."

Припомняме, че още през октомври 2021 г. кметът отправи молба към гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина, да избягват да се приближават до паметника на Съветската армия, тъй като е конструктивно увреден и е опасен.

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Докато не се ремонтира трябва да се забрани достъпа

Основна задача на коалицията между ПП, ДБ и "Спаси София" след изборите е постигането на децентрализация на районните кметове, заяви Трайков, който отново ще е кандидат наесен.

Не минава ли това обаче през промени в закона, респективно през синхронизация с ГЕРБ, управляващи години наред София? "Има вариант да не е така, освен ГЕРБ има и други политически сили, които предстои да видим. Има съществена разлика между общинската и националната политика и това е, че при общинската има много ясен 4-годишен хоризонт и всеки участник може да си направи разстановка на стратегията", обясни Трайков, който очевидно не смята за проблем тенденциите в "сглобката".