Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков поиска да бъде поставена строителна ограда около Паметника на съветската армия (МОЧА), като по този начин да се ограничи достъпа на граждани.

Искането е изпратено до областния управител Вяра Тодева заедно с констативен протокол, изготвен на 14 август, за състоянието на монумента. Трайков настоява да бъдат демонтирани и опасните елементи около Паметника на съветската армия.

"Имам уверението на г-жа Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно, за разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им", написа Трайков във фейсбук профила си.

Кметът на район "Средец" е изпратил писмо и до дирекция Сигурност на Столична община с искане да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред МОЧА. В него изрично се забранява поставянето на преместваеми обекти като шатри и палатки, заяви Трайков.

В случая районният кмет визира палатковия лагер, който разпънаха от "Левицата" пред Паметника на съветската армия. Причината - намеренията на властите да преместят монумента, по всяка вероятност в Музея на социалистическото изкуство.

Задвижиха процедурата по преместването на МОЧА

Задвижиха процедурата по преместването на МОЧА

Предвижда се монументът да бъде преместен в Музея за изкуството от периода на социализма