Импровизиран палатков лагер пред Паметника на съветската армия разпънаха от "Левицата". Причината - намеренията на властите да преместят монумента, по всяка вероятност в Музея на социалистическото изкуство.

Решение за демонтирането МОЧА взе Столичния общински съвет през март, но тъй като паметникът е собственост на държавата, това решение бе единствено пожелателно, като служебният кабинет не предприе никакви действия. В началото на август редовният кабинет преобразува собствеността от публична държавна в частна държавна. Преди дни пък от областната управа на София придвижиха още процеса, като областният управител Вяра Тодева изиска проектната документация за строителството на паметника.

"Войната на десницата срещу историята преди местните избори ескалира. Това е жалка война на хора, които нямат аргументи и решения за проблемите днес, които нямат визия за бъдещето и които се опитват да осквернят, поругаят, да демонтират историята. Хора, които искат да докажат верността си към чужди посолства, демонтирайки паметници и българската история", заяви Мая Манолова.

Тя бе категорична - палатковият лагер остава дотогава, докогато не бъде окончателно премахната угрозата, тегнеща върху Паметника на съветската армия.

Против демонтажа се обявяват и от БСП и "Възраждане". В личния си профил Костадин Костадинов написа, че имало информация, че в тъмните часове на денонощието днес властите ще се опитат да свалят паметника. Затова към "Левицата" ще се присъединят и симпатизанти на "Възраждане", които се събират пред монумента в 19 часа днес.

Георги Георгиев: Въпросът с МОЧА е решен, ще бъде премахнат

Георги Георгиев: Въпросът с МОЧА е решен, ще бъде премахнат

Международни експерти ще изготвят предложения как да се промени пространството