Даден е ход на процедурата по преместване на Паметника на Съветската армия, известен сред софиянци и като МОЧА. Процедурата се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове. Това става ясно от съобщение на сайта на Областна администрация-София.

На 3 август 2023 г. новият областен управител на област Вяра Тодева е изискала с изрично писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова представянето на заверени копия от наличната проектна документация за изграждането на монумента "Паметник на Съветската армия", както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството относно преместването на монумента, изработен през 90-те години на XX век.

Освен това до директора на Националната галерия Ярослава Бубнова е изпратено запитване дали има възможност скулптурните фигури и барелефи от МОЧА да бъдат експонирани за постоянно "Музей за изкуството от периода на социализма" към галерията.

Областната администрация очаква отговор от институциите в кратки срокове и обещава да информира своевременно обществеността и медиите за развитието по въпроса.

Припомняме, че в сряда правителството промени статута на имота под мемориалния комплекс от публична държавна собственост в имот частна държавна собственост. През март 2023 г. Столичният общински съвет (СОС) за втори път взе решение, с което възлага на кмета да поиска от държавата Паметникът на съветската армия в София да бъде преместен в Музея за социалистическо изкуство. Вчера пък стана ясно за решение на СОС главният архитект на София да проведе конкурс за бъдещето на пространството около МОЧА.

БСП-София: Сглобката много скърца и я смазват с антибългарски акции

БСП-София: Сглобката много скърца и я смазват с антибългарски акции

След решението на Министерски съвет да бъде сменен статутът на МОЧА