"Наближават местни избори, а неморалната и разрушителна за България сглобка скърца. Скърца много притеснително за елементите в нея. И трябва периодично да бъде смазвана с антибългарски акции".

Тази позиция изразиха от Изпълнителното бюро на БСП - София след вчерашното решение на Министерски съвет да бъде сменен статутът на Паметника на Съветската армия (МОЧА) от публична държавна на частна държавна собственост. С него на практика беше дадена зелена светлина за изпълнението на решението на СОС от тази пролет за демонтирането му и преместването му в Музея за социалистическо изкуство.

За два месеца живот некоалицията "Денков" запретна енергично ръкави и се зае с "най-належащите" проблеми на България, а именно смяна на датата на националния празник и демонтирането на МОЧА, разгневиха се социалистите.

Борбата с бедността, увеличаването на доходите, подобряването на качеството на живота, битката с фашизирането на обществото не са приоритет за Сглобката, смятат от БСП-София. Според тях причината за това е, че наближават местни избори, а неморалната и разрушителна за България сглобка, скрепена с лепилото "ДПС", скърца.

"34 години от началото на Прехода историята се повтаря - като трагедия и фарс. Ставаме свидетели на поредните разрушителни мераци на десницата. (...) Подобен разрушителен нагон е характерен за варварите. Само варварите рушат паметниците, построени преди тях", пише още в позицията.

Десните варвари знаят само предизборно да активират всички разрушителни инстинкти на електората си, който както всички ние, живее зле, но дава израз на гнева си чрез неофашистки и псевдопатриотични акции, възмутени са социалистите.

"Опитът за премахване на Паметника на Съветската армия в София е посегателство срещу българската история и срещу европейската и общочовешка ценност на антифашизма", става ясно още от позицията.

С този акт те поругават паметта и на десетки хиляди българи, убити и ранени в антифашистката съпротива и в Отечествената война, смятат социалистите и питат за кой ли път ще унижат паметта на своите родители и прародители в името на своята кариера?

Според БСП-София "десните варвари" се готвят пряко да нарушат международното право и конвенциите между България и Русия за взаимна защита на паметници, както и законодателството на България за защита на паметниците на културата.

В заключение социалистите категорично се противопоставят на всички опити за изопачаване и подмяна на българската история, на опитите за подмяна на европейската история и реабилитацията на фашизма чрез оскверняването на паметта на милионите жертви дадени от Русия и народите на СССР.

От БСП-София уверяват, че ще се борят с всички законни, парламентарни и граждански средства срещу тази политика на заличаване и реабилитация на фашизма.

Пазители на МОЧА чакат решението на общинските съветници

Пазители на МОЧА чакат решението на общинските съветници

С марш и "Спрете войната срещу паметниците" на фона на знамена на Руската федерация блокираха центъра на столицата