"Не виждам никаква причина да се отказваме, а аргументите, които чувам, до момента нямат никакво съдържание." Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг пред журналисти в отговор на критиките към лансираната вчера идея на ПП/ДБ промяна на националния ни празник от 3 март за 24 май, която бе представена в рамките на идеята за промени в Конституцията.

Когато става въпрос за промяна в Конституцията, което се взима с голямо мнозинство - 160 или 180 народни представители, депутатите представят техните гласоподаватели и ако ние съберем за Конституцията тази подкрепа за 24 май - това би било достатъчно представително.

Директно Денков не отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова. Вицепрезидентът Илияна Йотова например няма възражения за датата, но се съмнява в аргументите, каза Денков.

Той не разбира защо трябва да има съмнения относно датата на националния ни празник.

"Като човек на науката, на просветата и тъй като съм преподавател 24 май е най-светлият празник, който ни обединява всички."

Той запита коя е групата, която би възразила срещу това, че 24 май е светъл празник за всички нас? Денков не знае да има такава.

24 май не ни вторачва само в миналото, а прави по един хармоничен начин преходът от миналото към бъдещето. 24 май е започнал с Възраждането, Просвещението и ограмотяването на хората, но в него вече се влага друг смисъл - българската култура и това, с което се гордеем, каза Денков и даде пример с Георги Господинов и филмите на Командарев.

Атанас Славов иска бърза писта за Конституцията

Атанас Славов иска бърза писта за Конституцията

Надява се комисията да започне да работи най-сетне

Относно другата идея за промени в Конституцията - да няма служебно правителство, а до изборите да управлява кабинетът в оставка, Денков коментира, че вече били казани доста сериозни аргументи за служебните кабинети. Статутът на служебните кабинети има смисъл, ако осъществяват преходът от едно редовно правителство към друго редовно правителство. От стуациите, които се развиха през последните две години и половина се видя, че ако има поредица от избори, един човек има целият контрол върху държавата, защото назначава и Министерски съвет, няма и Народно събрание, което да осъществява контрол, могат да се смеят кадри на всички места, каза Денков.

"Не е предвидено в Конституцията един човек да управлява цялата държава. Идеята да се премине към друг начин на предаване на властта от едно към друго редовно правителство е да се избегнат ситуации, ако няма контрол от Народното събрание", каза премиерът.

Денков допълни, че не е специалист по Конституционно право, а изложи аргументите, които бяха застъпени от него и от съпредседателите на ПП/ДБ по време на вчерашното представяне на проекта за Конституция.

БСП искат КСНС за промените в Конституцията

БСП искат КСНС за промените в Конституцията

Цялата държава е заложник на имунитета на Борисов, смята Корнелия Нинова

Припомняме, че през 2022 г. от ГЕРБ внесоха предложение 24 май да се обяви за национален празник. Тогава това бе направено през промени в Кодекса на труда, като отново срещна съпротивата на "Възраждане" и БСП, а от ДБ и ПП, тогава отделни формации в Народното събрание, заявиха, че темата се употребява политически и внася нови разделителни линии. Припомняме ви и близо тричасовия дебат, който се проведе в пленарна зала.