"Не сме се отказали от идеята за бърза писта за промени в Конституцията, но не мога и да съобщя, че такова мнозинство има. За момента не се формирало такова мнозинство."

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

Той обясни, че общата цел е колкото се може по-бързо до Нова година да се приключи с конституционните промени. Конституционната комисия е започнала неформално работа и тече съгласуване за промените. В ресорната парламентарна комисия всяка една парламентарна група може в рамките на работа да постави идеите си за промени в Конституцията на обсъждане.

Христо Иванов не очаква да има спорове относно проектите за промени в Конституция.

Той добави, че целта е промяна в Конституцията с промяна в структурата на Висшия съдебен съвет. Гласовете, които настояват сега да се пристъпи към нов ВСС, не обяснят кое ще е мнозинството, което ще го избере и какви ще са гаранциите, че новият кадрови орган ще бъде в по-добър състав от сегашния. Първо трябва да се промени структурата на ВСС и ако има такова мнозинство, което да промени структурата на кадровия орган, ще има по-висока степен на сигурност, че това мнозинство ще застане зад един по-добър състав от досегашния. "Сегашният състав на ВСС не осъзнава своята дълбока нелегитимност и продължава с действията си да заплашва националния интерес, изтъкна Христо Иванов.

"Тези хора нямат връзка с реалността и заплашват присъединяването на България в Шенген. Изрично механизмът за контрол на главния прокурор и заместниците му е част от приоритета и задачите, за да може България да получи присъединяването си към Шенгенското пространство. За мен те са доказали, че много сериозно ерозират доверието в българското правосъдие", коментира още депутатът.

Обсъжда се и ново изменение в Закона за съдебната власт, но ще се изчака първо становището на министъра на правосъдието Атанас Славов.

На въпрос кога е подписана концесията за пристанище "Росенец", Христо Иванов заяви, че това е въпрос на налични документи, които са видими и налични. Въпросът е след началото на войната дали всички институции работят затова България да повиши сигурността си от Путиновия режим, посочи Иванов.

Радев пита за тила зад пристанището "Росенец"

Радев пита за тила зад пристанището "Росенец"

Корпоративни апетити или кризисен пиар съзря президентът в прекратяването на концесията на "Росенец"