Абсолютен фалстарт, родоотстъпничество и опит за насъскване на едни българи срещу други българи. Така описа в своя коментар проекта за конституционни промени на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", представен вчера, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея е опорочена цялата идея за конституционна промяна. Родоотстъпничество през най-висшия закон на държавата, а и опит за увеличаване на разделителните линии в обществото. Освен това много от предложенията демонстрират юридическа неграмотност.

Нинова заяви и че настоящото мнозинство в 49-то Народно събрание не съзнава, че няма легитимност, за да прави такива големи промени.

Според лидера на БСП това е поредната дъвка, която да вкара българското общество в безсмислени спорове, а зад това да се довърши преразпределението на властта - паралелната държава да се прегрупира и да се наместят корпоративните интереси.

БСП получи покана от Христо Иванов и Кирил Петков за разговори за конституционните промени, тъй като за събиране на конституционно мнозинство са нужни 180 гласа, но на този етап и с тези предложения, според Нинова това би било загуба на време.

Идеите на ПП/ДБ - нелепи и не заслужават коментара на Иван Гешев

Идеите на ПП/ДБ - нелепи и не заслужават коментара на Иван Гешев

Предложенията отклонят вниманието от пълния разпад на българската държавност

В предложението за ограничаване на мандатите на кметовете до два, Нинова вижда конюнктурност в това предложение - "не може заради това, че те нямат кметове, да слагат сега ограничения на кметските мандати." Като се слага ограничение на кметските защо да не се сложи ограничение и за депутатските, разсъждава Нинова и призова именно депутатите да дадат личен пример и да посегнат на собствения си престой в парламента. Припомняме, че БСП вече наложи вътрешнопартийно ограничение - до два мандата за председател и до 3 мандата за депутат, което обаче тогава бе разтълкувано отново във вътрешнопартиен план, като разправа на Нинова с опозицията, а и с някои утвърдени социалисти като Михаил Миков, Ангел Найденов и др.

Според Нинова трябва "да се съсредоточим върху бюджета, върху парите за общините и да свършим нещо добро".

От БСП обещаха приятна изненада от кандидата им за местните избори във Варна. На 2-3 септември е крайният срок, в който ще бъдат обявени имената на кандидатите за кметове по общини.

Петър Витанов нарече "позор" идеята за смяна на националния празник

Петър Витанов нарече "позор" идеята за смяна на националния празник

Той разкритикува и ограничаването на правомощията на служебното правителство