От години Горан Благоев, публицист и водач на листата на "Републиканци за България" в 23 МИР-София, повдига въпроса за паметниците на Съветската армия в столицата и страната.

Специално в София този паметник на окупатор е дори по-величествен и по-грандиозен от тези на българската армия. Този факт не бива да се подценява, а според Горан Благоев това е симптом за тежък дефицит на национална памет и достойнство.

Неслучайно паметникът в центъра на столицата е наречен МОЧА - Мемориал на окупационната Червена армия, подчертава Благоев и припомня, че още през 1993 г. Столичният общински съвет е приел решение за демонтирането му, но много от софиянците не знаят за това решение

Чакаме вече 28 години решението да бъде изпълнено и колко време още ще е така, пита Горан Благоев и обяснява: МОЧА е дело на българското верноподаничество, а не е мемориал на загинали войни - т.е. дори не е под закрилата на международните конвенции за военните паметници на чужда територия. Затова демонтирането му няма да е посегателство върху паметта на загиналите червеноармейци, а израз на българското национално достойнство.

Снимка 441820

Източник: iStock

Крайно време е решението от 1993 г. да стане факт и "Републиканци за България" ще започнат кампания за изпълнението му веднага след изборите. "Парадоксалното е общинската власт, която е в ръцете на ГЕРБ, да не прави нищо по този въпрос. Създава се тягостното усещане, че партия, която се афишира като проевропейска, де факто се държи като проруска. А това е очебийно и в други сфери - като, например, прословутия "Турски поток". Да не говорим за коалиционните партньори на ГЕРБ...", заявява Горан Благоев.

В този контекст може да бъде поставен и последният скандал с шпионската афера, в която бяха замесени служители на военното министерство и парламента, предоставяли информация от военен характер на Русия. За Благоев е смущаващо и че военният министър Красимир Каракачанов е наградил единия от тях с отличие "за военна доблест": "Представяте ли си какъв абсурд?! Награждаваш служител, който всъщност работи срещу българските интереси. При това за пари, а не от идейни подбуди?" По думите му сме станали за смях пред партньорите ни в НАТО и е лъснал имиджът ни на Троянски кон.

"Кой в ЕС ще има доверие в държава, чиито високопоставени служители с достъп до секретна информация се оказват руски шпиони?! Политическата етика изисква при такъв гаф министърът да си подаде оставка, независимо, че до изборите остават десетина дни. Така би показал морал, посочва Горан Благоев, който задава и въпроса и дали разработката е започнала по собствен сигнал или първо шпионската група е била прихваната от партньорските служби.

Горан Благоев коментира и факта, че министър Каракачанов все още изтъква, че не е вършил нищо нередно, въпреки работата си като агент Иван към Държавна сигурност и обяснява, че винаги и във всички времена тайните служби всъщност се занимавали с едни и същи теми.

Мавзолеят в София се завръща, засега символично

Мавзолеят в София се завръща, засега символично

Пространството ще се нарича "Площадка Мавзолей"

Все още обществото ни е в тежък дълг заради неизпълнената 31 години лустрация и е недопустимо десетилетия след промените България да е единствената постсоциалистическа страна, която все още да не е завършила този процес, според Благоев. Недопустимо е да сме имали за президент два мандата човек с агентурен псевдоним "Гоце" или патриархът да е бившият агент на ДС "Симеонов". "Лустрацията не е отмъщение, а морално възмездие. Не може хора, които са се продавали на репресивния апарат на тоталитарната държава и са вършели подлости за лични облаги, да продължават да бъдат фактор в обществото", заявява Горан Благоев.

Една от задачите на Републиканците е в следващия парламент да прокарат и отстояват именно закон за лустрацията.

И в момента тайните служби на тоталитарна България все още са съхранили системата си за влияние, смята Горан Благоев и посочва като пример професор от Института по балканистика при БАН, роден през 1970 г. и осветлен като агент "Лечев", член и на научни журита и научни съвети, но е известен като виртуоз в провалянето на академични конкурси за лични цели. "Той е съсипва кариери, но никой не може да го спре, защото закон за лустрацията няма...Такива хора, независимо от възрастта си, още носят своя ДС-манталитет - силни са в задкулисието, интригата, манипулациите и по този начин продължават да съсипват съдби."

Но БАН съвсем не е единственият приют за бивши агенти на ДС и комунистически номенклатури, които си създадоха цял университет зад паравана на библиотекознанието. Там се преподава и национална сигурност и се фабрикуват на килограм научни кадри, а Горан Благоев напомня за професорската титла на Светлана Шаренкова, според която русофилството е национална кауза, както и докторската степен на вицепремиера Мариана Николова от последните дни, въпреки констатациите за плагиатство.

Горан Благоев: "Не възразявам един истински учен да има своите политически убеждения, но от такъв съчинен академичен "елит" - да пази Господ България!"