Площадката в центъра на столицата ни между Градската градинка и Етнографския музей - първият Царски дворец, ще се нарича "Площадка Мавзолей". Това е решил на днешното си заседания Столичния общински съвет.

Пространството е предназначено за временни художествени инсталации и до този момент нямаше конкретно име. То се намира на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров, първият комунистически ръководител на България и не за първи път предизвиква внимание, включително и с идеите за творбите, които се излагат там. 

Сградата, предназначена да съхранява балсамираното му тяло, е построена през 1949 г. за рекордния срок от 6 дни, като през това време тялото на Димитров пътува от СССР до София. Мавзолеят става център на тоталитарния култ към Георги Димитров и част от държавния церемониал в Народна република България до 1989 г., като по протокол комунистическите ръководители махат към преминаващите манифестации и паради на официалните празници.

Трупът на Георги Димитров остава в мавзолея до август 1990 г., когато то е кремирано и погребано в Централните софийски гробища. Мавзолеят бе срутен в края на август 1999 г., като за това бяха необходими точно 6 дни - колкото и за неговото построяване.

Районният кмет Трайчо Трайков написа коментар в профила си в фейсбук.

"Наистина не разбирам упорството, с което ГЕРБ/СДС (заедно с БСП, но за тях ясно) наложиха преди малко на пъпа на София нов топоним, рефериращ към тоталитарния комунистически режим! Защо трябваше да кръщават "Площадка Мавзолей" пространството за временни художествени инсталации до Градската градина? И това при положение, че градът ни и без това не успява да се отърве от заварените символи на режима като герба на НРБ върху фасадата на Народното събрание и паметника на съветските окупатори в Княжеската градина! Абсолютно излишно и ненужно!"