С позитивна нагласа към АБВ бяха „червените" депутати Мая Манолова, Ивелин Николов и Кирил Добрев, които бяха гости в дебата „България - на другия ден", организиран от „Алтернатива за българско възраждане".

„Аз съм си от БСП и си оставам в БСП", категоричен бе Ивелин Николов. Той обаче е готов да се включи в гражданско сдружение в АБВ, ако го поканят. Попитан дали ще участва в проекта АБВ, ако той прерасне в партия, депутатът заяви „аз имам една партия".

Мая Манолова обясни, че е дошла заради дискусията по важните за хората политики и въпроси. „Това, което липсва в българската политика, това, което го няма в парламента, се надявам да се случи тук. Надявам се тук да има мисъл", подчерта тя.

Манолова вижда мястото си в АБВ като човек, който ще лансира левите политики. „Нищо не ме кара да мисля, че тук ще се прави политическа партия", посочи още социалистката. Според нея съвсем естествено е хора от БСП, които споделят леви идеи, да се включат в дебатите, организирани от АБВ. Според нея никой не си мисли, че АБВ посяга върху единството на БСП. Мая Манолова е категорична, че са необходими алтернативи.

„Мога да участва във всичко, което е насочено срещу това управление", заяви от своя страна и Кирил Добрев. Според него БСП трябва да се отвори към гражданското общество. „Това е форумът, на който присъстват най-много граждански организации и ние трябва да си партнираме с тях", заяви Добрев.

Попитан как ще обясни присъствието си в НДК пред Станишев, „червеният" депутат заяви Станишев нито ме е питал, нито имам намерение да обяснявам". На въпрос дали на „Позитано" 20 са карали представители на Столетницата да не присъстват на форума, Кирил Добрев заяви, че на него никой не може нищо да му забрани.

„Аз съм член на БСП. Такъв съм бил и такъв ще си остана". Това заяви Стефан Данаилов преди старта на дебата. Данаилов обясни, че е тук по покана на инициативния комитет.

Според него, добра е идеята за подобен дебат, тъй като при него може да има по-голяма чуваемост в обществото по идеите, които той ще генерира. Като пример той посочи случващото се днес в Народното събрание, където се обсъжда бюджет 2011 без присъствието на представители на правителството.

„Не се страхувам от този и от онзи". С тези думи Стефан Данаилов отговори дали се страхува от санкцията на лидера на БСП Сергей Станишев заради днешната си поява. "Единственото, което ме притеснява, е темата за разцепление в БСП", изтъкна още червеният депутат. Нашите членове и привърженици са болни на тази тема, допълни още той.

Когато хората имат повече алтернативи, имат повече възможности да избират. Това заяви депутатът от БСП Петър Курумбашев в парламента по повод президентския проект. Според него не трябва да се правят мрачни предсказания, че левицата ще се разцепи.

Според мен българските граждани ще имат още една възможност да избират и това е добре, подчерта още той. Няма изтичане на хора от БСП към АБВ. Това коментира и червеният депутат Антон Кутев.

По думите му БСП и президентът имат общи цели - БСП да не пострада и да стане по-силна.

Според Кутев проектът АБВ е полезен.  Надявам се, че това движение да събере около себе си гражданската сила, която ще е помощ на БСП, защото в момента лявото пространство е по-голямо, отколкото БСП може да обхване, изтъкна Антон Кутев.

На въпрос на News.bg защо БСП не обедини гражданското мнение, след като има нужда от идеите на гражданското общество, той отговори: БСП е много стара партия и ние не можем да мимикрираме и да се правим на нещо друго от това, което сме.

Ние сме ограничени от своите исторически рамки, много история сме събрали, много спомени имат хората като се започне от 10 ноември и се мине през Андрей Луканов и Жан Виденов и през кого ли още не, смята Кутев. БСП е стабилна, но бавна и мудна за промяна партия, категоричен е социалистът. Според него един граждански проект би имал много повече възможности за динамичност.