Разговорът с БСП не роди консенсус. След срещата на правосъдния министър и реформаторския лидер Радан Кънев с червените за подкрепа за конституционните промени, промяна в решението на социалистите няма.

Разчитам, че вратата е отворена и БСП ще осъзнае своята отговорност, че ще говорим още, оптимистичен е Кънев. По думите му, с толкова лош резултат от последните избори и с най-малката парламентарна група в историята си, левицата трябва да осъзнае какви дивиденти може да извлече, ако стане част от конституционно мнозинство.

По думите на тъмносиния лидер, мотивите на социалистите да не подкрепят конституционните промени са чисто политически - те се страхували да не загубят твърдата си опозиционна позиция. Тук не става въпрос за власт и опозиция, нито за подкрепа на управлението, от тях се очаква да са в центъра на решението, изтъкна Кънев.

Той сподели, че на срещата, на която е присъствал и лидерът на БСП Михаил Миков, социалистите са изразили подкрепа за много моменти от съдебната реформа, както и за повечето мерки, които биха последвали приемането на изменения в основния закон. Именно затова Кънев се надява червените да обсъдят отново позицията си на заседание на парламентарната група.

Реформаторът сподели, че колегите му от РБ не са решили дали ще подкрепят Мая Манолова, ако се кандидатира за омбудсман. Стана ясно, че не е обсъждано още дали реформаторите ще имат собствен кандидат, тъй като според тях още е рано да се говори по темата.

БСП стават непреклонни в позицията си за изменения в Конституцията. Нашата позиция е ясна, коментира по-късно в кулоарите на парламента Янаки Стоилов. Тези промени не са последователни и няма да могат да постигнат целта, която се възлага, категоричен е депутатът.

В същото време социалистите казали, че са готови, ако се търсят законови решения на част от поставените проблеми, да търсят общи решения. Левицата е готова да подкрепи такива процесуални норми, които да направят наказателния процес по-динамичен.

Не е поставян въпросът червените да подкрепят съдебната реформа, а в замяна да получат омбудсманския пост за Мая Манолова. Съдебната власт не е била залог, за каквито и да е други споразумения и търсене на решение по други кадрови въпроси, изтъкна Янаки Стоилов.

Според левицата имало по-голям потенциал за реформа в съдебната власт в процесуалните закони, отколкото в измененията в Конституцията.