Актуализация на социално-икономическата политика готви БСП.
Документът ще бъде представен на разширен пленум на партията в събота, зедно с предизборната програма на „Платформа европейски социалисти".

След обсъждането им днес в рамките на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на партията Сергей Станишев поясни, че актуализирането на социално-икономическата политика се налага както във връзка с изминалото време от година и половина от работата на правителството, така и от навлизането на България в качествено нова среда, след присъединяването й към ЕС.

България трябва да покаже и да развива своята конкурентноспособност, както и да осигури по-големи доходи и за работещите, и за пенсионерите, подчерта Станишев.

Той изтъкна, че за изтеклия период БСП е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, включително и в социалната сфера.

Проектът за актуализация на социално-икономическата политика до края на седмицата ще бъде съгласуван със съответните министри, за да бъдат предложенията съобразени с ресурсите, поясни Ангел Найденов.
Той конкретизира, че намеренията на БСП са в три основни посоки - увеличаване на доходите, подобряване качеството и стандарта на живот; конкурентноспособност и високо-технологична политика; високо образованаздрава и конкурентна нация.

Програмата на „Платформа европейски социалисти" ще включва пет общи приоритета, които ще се изпълняват заедно с ПЕС и пет политически приоритета за България, съобщи водачът на листата за избор на евродепутати Кристиян Вигенин.

Той уточни, че сред европейските приоритети са: Европа на икономическия растеж, нарастващата заетост и намаляващата бедност, Европа на социалната интеграция, Европа на гражданите.

Приоритетите за България предвиждат да сме страна на социалната отговорност, справедливостта и взаимната подкрепа; страна на ускореното икономическо развитие, на сигурността и спокойствието на гражданите, България да е силен и уважаван партьор както в ЕС, така и в международните отношения като цяло.

Станишев подчерта, че БСП ще държи на етична предизборна кампания в европейски стил и каза, че партията е готова да се споразумее с другите политически формации за начина на водене на кампанията.
Той изрази надежда България да влезе в Европейския парламент по европейски начин и каза, че очаква подкрепа на това виждане от страна на другите политически партии.