Консултации
Коалиционните партньори на НДСВ проведоха консултациите за рекордно кратко време – нововремци за 20 минути, ДПС – за около половин час. Останалите парламентарни партии се възползваха от отпуснатите им 60 минути
До края на март промените в закона за избиране на народни представители трябва да бъдат приети от парламента. Това бе единодушната позиция, изразена по време на стартиралия днес първия кръг консултации на НДСВ с политическите сили.

Контактната група на жълтата партия – Николай Свинаров, Даниел Вълчев и Валери Цеков, се срещна днес с представители на ДПС, Новото време, БСП, ДСБ, СДС, Демократическата партия и БЗНС-Народен съюз.

Становището, че вече е късно за приемане на избирателен кодекс и закона за електронното гласуване е общо.
Според Екатерина Михайлова, чиято партия е вносител на двата законопроекта, за да се проведат честни и коректно организирани избори било необходимо нормативната база да бъде гласувана още миналата година.

Борислав Цеков от Новото време обаче междувременно е заявил пред в-к “Труд”, че и до края на настоящата парламентарна сесия има време за приемане на избирателен кодекс.

След дискутираните днес въпроси бе и този за вота с т.н. “интегрална бюлетина”.
В края на януари НДСВ предложи на предстоящите парламентарни избори да се гласува с бяла интегрална (обща) бюлетина и на нея да се изписват имената на всички партии, коалиции и независими кандидати в съответния избирателен район.
Това че, върху нея трябва да стоят подписите на трима членове на избирателна комисия, буди тревога у БСП.
Според Младен Червеняков достатъчно е един от тях да излезе от секцията и изборният процес може да бъде блокиран.
Екатерина Михайлова предлага да бъде възприет моделът от местните избори от 1999 година, когато действителността на бюлетината се е удостоверявала с уникален за всяка секция печат.
Вероятно заради непоклатимата позиция на ДПС по въпроса Николай Свинаров предположи, че все пак гласуването ще става с бяла бюлетина отделна за всяка партия.

Политическите сили се обединиха около идеята за ограничаване участието в изборите на партии фантоми, чрез въвеждане на депозит и представяне пред ЦИК на 5 000 подписа на реално съществуващите членове.
ДСП обаче настоява за равнопоставеност на всички партии, което според тях не е отразено в предложението на НДСВ за 40 хил. лв. депозит за партия и 50 хил.лв. за коалиция.

БСП вижда опасност ЦИК да се произнася еднолично по въпроса за достоверността на представените списъци.
Партията на Костов от своя страна вижда изход в срока, в който комисията трябва да излезе с решение – той трябва да бъде достатъчно дълъг, за да може да бъде обжалван пред Върховния съд.

Друга идея на ДСБ, която вероятно ще бъде възприета е гласуването за парламент тази година да става в прозрачни урни. Това според Екатерина Михайлова ще предотврати като този на изборите във Велинград.

Голяма част на предложенията на НДСВ съвпадат с тези на СДС, каза Валентин Василев.
Според него на още една среща спорните въпроси ще намерят решение.
СДС, а и останалите политически сили, подкрепят идеята учащи се и студенти да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.
Сините настояват и за премахването на встъпителните и заключителните обръщения на партиите по електронните медии и за разяснителна кампания за интегрална бюлетина.

Като сигнал за стабилност на демократичните процеси определи днешните консултации Даниел Вълчев.
Според него целта е да се отдели спорното от безспорното. Зам.-председателят на НДСВ опитите от досегашното гласуване с интегрална бюлетина поставят реален проблем, тъй като при това са констатирани редица нарушения.

Вълчев уточни, че консултациите продължават и допълни, че промените в избирателния закон ще бъдат предмет и на тристранна среща на управляващото парламентарно мнозинство.

Александър Праматарски и Анастасия Мозер бяха единствените партийни лидери, които се отзоваха на консултациите днес.
Останалите изпратиха свои заместници.
Представителите на ДПС и Новото време пък напуснаха консултациите, без да пожелаят да се срещнат с журналисти.

Интегралната бюлетина е доста спорен въпрос за Демократическата партия.
Според лидера Александър Праматарски те са склонни да я подкрепят, но ако в изборите участват 30-40 партии тя може да достигне до 2 метра.
В същото време демократите не са съгласни с идеята на НДСВ в бюлетината да фигурират имената само на водачите или на първите трима от листата.
Друг проблемен въпрос според Праматарски е разпределението на гласовете от чужбина – ДП държи те да бъдат разпределяни в по-голям брой избирателни райони в страната.

БЗНС-народен съюз предлага връщането на депозит за участие в изборите да става при 1.5%, а не при 1%, както е залегнало в проекта на НДСВ, обяви Анастасия Мозер.
Земеделците са съгласни по принцип с промените в избирателния закон, като единствените им други предложения гласуването в чужбина да става на българска територия, да има баланс на секциите и равномерно разпределение на всички гласове.

Коалиционните партньори на НДСВ проведоха консултациите за рекордно кратко време – нововремци - за 20 минути, ДПС – за около половин час.
Останалите парламентарни партии се възползваха от отпуснатите им 60 минути за преговори.