Конституционният съд ще бъде сезиран заради приетото от Народното събрание решение за удължаване мораториума върху продажбата на земя на чужденци, стана ясно в кулоарите на парламента.

„Коалиция за България" е събрала около 18-19 гласа за подписката на Движението за права и свободи, обяви Деница Златкова.

За да се сезира Конституционния съд, са необходими 48 гласа, а ДПС разполагаше само с подписите на 36-те си народни представители.
„Всеки, който имаше желание и възможност се подписа на искането до Конституционния съд", обяви Златкова и обясни, че ако има такива депутати, които са гласували „за" мораториума в зала, а сега се подписват, то вероятно те са искали да разберат дали подкрепеното решение е в синхрон с Конституцията.

Златкова отказа да прогнозира какво ще реши КС с аргумента, че не е юрист, но бе категорична, че е важно той да бъде сезиран.
„Имаме договор за присъединяване към Европейския съюз, в който ясно е разписано, че преходният период е 7 години и изтича в края на 2013 година и всяка една промяна води до последващата ратификация", обясни Златкова и настоява, че подобни ратификации отнемат много дълго време. Нека не забравяме, че членството в ЕС поражда както права, така и задължения, призова Златкова.

Точният брой подписали се депутати от "Коалиция за България" и техните имена ще станат ясни утре, съобщи още тя.