55 народни представители от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за промените в Кодекса на труда, обяви депутатът от ПГКБ проф.Любен Корнезов.

Той отбеляза, че основание за сигнала са неправомерно завишените критерии за представителност в Тристранния съвет към работодателските и синдикалните организации.

„Всички депутати, подписали се под искането, са категорични, че това е държавна намеса в работата на сдруженията. С новите разпоредби на практика Българската търговско-промишлена палата е изключена от участие в Тристранката", възмути се Любен Корнезов.

Припомняме,
преди дни мнозинството в парламента прегласува Кодекса, върнат от президента Първанов с вето.

По думите на Корнезов промените ще засегнат не само Тристранния съвет, но и всички други институции, в които има представители на бизнеса и на синдикатите като Икономическия социален съвет, Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.
Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала", обобщи още Корнезов.

Депутатът от левицата припомни и текста от Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор. „Недопустимо е да се наказват наемните работници. При над 450 000 безработни, всеки е готов на какъвто и да било компромис, за да се изхранва. Това не е допустимо в правова и социална държава, защото работникът винаги е слабата страна", категоричен беше Любен Корнезов.