БСП и КРИБ ще си сътрудничат в усилията за осигуряване на българско производство. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на КРИБ в централата на БСП.

Нинова изтъкна, че през 2020 г. свършват европейските пари и усилията трябва да са насочени към българските фабрики, които да произвеждат добавен вътрешен продукт. Според Нинова е необходима грижа за малките и средните микрофирми.

Освен това БСП са представили внесения в парламента Законопроект за държавните и общински предприятия. Целта на закона е да се гарантира професионално управление на общинските и държавни предприятия и спирането на политическите назначения на ръководни длъжности в тях.

Относно готвения от БСП проект на национален план за управление на страната от левицата Нинова изтъкна, че с КРИБ са на едно мнение, че трябва да положат максимални усилия, за да гарантират по-малко бюрокрация, повече контрол на държавата върху икономиката за нейното изсветляване и борба със сивия сектор. „Ние поставихме въпроса за защита на правата на работещите хора.

В КРИБ те са 800 хиляди във фирмите, членуващи в работодателската организация. Постигнахме съгласие да си сътрудничим чрез експерти по подготовка на конкретни политики и законодателни проекти”, заяви Нинова.

„Обща е тревогата ни за кадрите, обща е тревогата ни, че с новия закон окончателно се закриват професионалните училища и това ще лиши бизнеса от кадри, които и без това не им стигат в момента”, коментира лидерът на левицата.

От своя страна Кирил Домусчиев заяви, че винаги са си сътрудничели добре с БСП, а КРИБ, като най-голяма работодателска организация, се е стремяла да партнира и да дава експертна помощ на абсолютно всички политически сили.

„Срещаме разбиране и се надявам, че г-жа Нинова и колегите й ще продължат с работата си в законодателната власт да подкрепят инициативите на КРИБ, които биха довели до един по-сериозен ръст в икономиката ни и по-добро образование, което да захранва с кадри българската индустрия”, посочи Домусчиев.

По думите му кадрите са сериозен проблем. „Прекалено много станаха юристите, икономистите, няма инженери, няма биолози, а трябва някой да работи и в заводите”, коментира още той.