Представители на БСП се срещнаха с ръководството на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), за да обсъдят нов план на социалистите за стабилна икономика.

Това съобщи председателят на съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм към Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев. Срещата протече в отсъствието на изпълнителния директор на ССИ Алексей Петров.

По време на обсъждането Явор Куюмджиев и Павел Радомирски посочиха, че целта на срещата е да се обсъдят с всички останали национално представени работодателски организации един нов план за стабилна икономика, който на практика представлява идеите и целите на БСП за това как трябва да се развива българската икономика.

По време на срещата икономистите от партията на Сергей Станишев посочиха видовете политики, които трябва да бъдат реализирани при един евентуален управленски мандат.

Целта на плана е да се достигне до икономическо развитие, подобряване на живота на всички български граждани и съживяване на българската икономика, подчерта Явор Куюмджиев. Все още се обсъжда работният вариант на новия план.

Преди официалният вариант да бъде изготвен, ще се събират максимално голям брой мнения на експерти, представители на реалния бизнес и науката, за да може крайният вариант да отразява реалното състояние и да доведе до вдигането на стандарта на живот на българските граждани.

„След като властта ни дойде на гости, беше време и опозицията да се обади", коментира Теодор Дечев от ССИ. Той посочи, че тази среща е първа и по-скоро опознавателна и изрази надежда обсъждането да премине в „диалогов интерактивен режим".
Дечев посочи, че на този етап ССИ не може да представи конкретната си позиция по въпроса, тъй като този документ не е бил обсъждан в Консултативния и Управителния съвет на ССИ.

Нашето убеждение е, че трябва да разговаряме с всички институции и всички политически сили", подчерта Теодор Дечев и допълни, че работодателските организации и синдикатите са в един модел на посредничество на интересите - корпоративни, а политическите партии - в друг - плуралистични.
От тази гледна точка нормалното и естественото е ние да дебатираме непрекъснато с управляващи, опозиция и дори извънпарламентарно представените партии", посочи още той.