БСП се обяви категорично против предложението на ВСС за превръщане на районни съдилища в териториални поделения, което означава закриването им. Става въпрос за 57 съдилища в цялата страната. Това обяви на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й предложението отчита числа и статистика за натовареността, без да взема предвид демографски и социални фактори, но по важното е, че това решение засяга 480 000 българи, живеещи на територията на тези общини. Това за Нинова е "затрудняване на достъпа на хората до правораздаване".

Лидерът на БСП даде пример с някои от районите, като част от тях са от изоставащите в развитието - Смолян - от 5 остава с 1 съд, Кърджали - от 4 - с 1, Видин - от 3 с 1 и т.н.

"Това предложение е нескопосано и ненавременно, изисква промени в над 20 закона, поясни тя. Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент и да се доведе такава реформа докрай, категорична е тя.

Адвокати от страната протестираха пред Съдебната палата срещу закриването на съдилища

Адвокати от страната протестираха пред Съдебната палата срещу закриването на съдилища

Подкрепиха ги и съдии…

След изборите, когато се формира НС, партията ще се противопостави категорично на това решение, обяви Нинова.

Тя е разговаряла с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и съобщи, че решението на ВСС не се възприема от него, той обещал да предприеме координационни действия. "Промяна трябва да се прави, но промяна, довеждаща до по-добро и облекчаваща живота, а тази усложнява живота на хората", каза още Нинова.

Министърът обаче няма никакви правомощия, тъй като решението се взема от ВСС, уточни Корнелия Нинова, но каза, че Стоилов е на същото мнение, че такава реформа не трябва да се допуска.

Хора на БСП се включват в протестите в цялата страна да се спре това, това е политическо решение, заключи лидерът на БСП.

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да останат съдилищата и в граничните райони, искат от там