БСП настоява за пълна забрана за внос и продажба на райски газ. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Според депутатът Валери Митов райският газ трябва да влезе в списъка на наркотичните вещества. По думите срещу тези, които го използват трябва да се прилага цялата тежест на закона. Народният представител изтъкна, че са нужни спешни мерки за опазването на младите хора от този наркотик.

Социалистът посочи, че темата с разпространението на райския газ сред децата продължава да е на дневен ред. Той се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, поясни Митов. Депутатът подчерта, че проверките на МВР и РЗИ не дават резултат.

Той изтъкна, че проблемът е бил решен макар и временно, когато Корнелия Нинова е била начело на министерството на икономиката и индустрията. По думите му борбата срещу райския газ не е била продължена от служебните министри на икономиката.

Митов заяви, че РЗИ не разполагат с оборудване, което да установи дали газът е диазотен оксид (райски газ). Единствено ако на даден флакон е обозначен този газ, тогава може да се констатира като нарушение, поясни депутатът от БСП.

Социалистът предупреждава за рисковете от употреба на райски газ като повишаване на кръвното налягане, дефицит от витамин В12 и развиване на психологическа зависимост.

Изправени ли сме пред пандемия от райски газ?

Изправени ли сме пред пандемия от райски газ?

Проблемът с райския газ е само малка частица от колосалния проблем на България