Енергетиката нажежи обстановката в парламента. Плащаме цената на това, че беше съсипан един проект, който щеше да се изплати за две години - АЕЦ "Белене". Това заяви социалистът Румен Гечев по време на дебатите по актуализацията на бюджета.

Той си пожела при ново правителство депутатите да запретнат ръкави и да завършат проекта за втората централа. Спорът възникна при текстовете за компенсация на бизнеса.

Това, което правите, не засяга нито Белене, нито частните предприятия, нито държавните, изтъкна Рамадан Аталай от ДПС. Той поиска да се приеме предложението. Венко Сабрутев от ПП посочи, че е търсена формула за компенсация на бизнеса. Не трябвало да се задължава държавната енергетика да взема заеми. Търсим баланса между конкурентоспособността на нашия бизнес, но и да не задължаваме държавната енергетика да взема заеми, посочи депутатът.

Социалистът Драгомир Стойнев посочи, че в актуализацията в сферата на енергетиката останали промените на ИТН, ГЕРБ и ДПС. Предложенията на червените не срещнали одобрение. Червените няма да подкрепят тези текстове, стана ясно от думите му. Предстоят тежки месеци и трябва да бъдем в помощ на небитовите потребители, смята Стойнев.

Зад предложението на червените застанал енергийният министър Александър Николов и той изрази съжаление, че ИТН се отказали от собствения си министър. Рамадан Аталай изтъкна, че действията сега трябва да са за подкрепа на енергетиката. Ще направим това, което е необходимо и вие трябва да се качите на тази каруца, поиска депутатът от ДПС. От ПП пък се обидиха от думите на Драгомир Стойнев.

Очевидно сме изправени пред цялостен проблем и днес трябва да бъде намерено решение, каза и Георги Ганев от ДБ.

НЕК продава оборудване от площадката в Белене на АЕЦ "Козлодуй"

НЕК продава оборудване от площадката в Белене на АЕЦ "Козлодуй"

Става дума за филтри, вентилатори и други съвместими агрегати