Национална електрическа компания (НЕК) ще има право да продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от старото оборудване, което се намира на строителната площадка на АЕЦ "Белене", става ясно от решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание.

Става въпрос за филтри, вентилатори и други агрегати, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Стойността на въпросното оборудване е приблизително осем милиона евро. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Там е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител, след прието решение на Министерския съвет.

Изпълнението на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" изисква доставка на резервни части за ремонт или  на ново оборудване, за да се поддържа изправността на съоръженията. Наличното на площадката на АЕЦ "Белене" оборудване е аналогично с това в АЕЦ "Козлодуй" и позволява взаимната им замяна. Използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ "Белене" ще спести на АЕЦ "Козлодуй" време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи.

Завърши плановият ремонт на V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Завърши плановият ремонт на V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият, шести блок на централата работи с пълно натоварване на мощността

През май в комисията по енергетика в Народното събрание енергийния министър Александър Николов заяви, че има сформирана работна група, която анализира всички опции дали и от къде можем да зареждаме с друго ядрено гориво освен руско, както и къде можем да осъществяваме ремонт и поддръжка на атомната ни централа. Той увери обаче, че няма да затворим вратата на Русия за поддръжката и снабдяването на АЕЦ Козлодуй с ядрено гориво. Има критични дейности, които зависят от Русия и руски компании, призна той.