БСП ще се противопостави на замислената от управляващите пенсионна реформа, заявиха от партията.

Драгомир Стойнев упрекна ГЕРБ, че с тази реформа целят колкото може по-малко хора да получават пенсии и плавна приватизация на пенсионната система.

По думите му, ако се увеличи възрастта за пенсиониране, младите, които сега стъпват на пазара на труда, изобщо няма да могат да се пенсионират.

„Реформа в пенсионната система е необходима, но само на база на европейските практики. Мнозинството не се съобразява с факта, че в България хората над 65 години са 18%, но повече от половината са бедни", заяви Емилия Масларова.

По думите й, в България има висок риск от бедност. Никой в така наречената концепция не отчита, че само 57% от хората между 20 и 65 години са осигурени, посочи още Масларова.

Тя посочи още, че като се сравняваме с Европейския съюз, трябва да видим техните вноски и колко години хората там получават пенсии и посочи следните данни: в България мъжете получават пенсия 6 години и 9 месеца, а жените - 17 години. В ЕС мъжете получават пенсия 12 години, а жените - 20.

Драгомир Стойнев съобщи, че Коалиция за България ще настоява за плавно увеличаване на осигурителните вноски и увеличаване на максималния осигурителен доход.

Ако максималният осигурителен доход се равнява на 10 минимални заплати, той ще бъде 2400 лв. и ние, депутатите, ще дадем пример, защото ще се осигуряваме на тази сума, изтъкна той.

Стойнев каза още, че БСП ще настоява пенсионната реформа да започне през 2014г, защото тогава започва новият финансов цикъл на ЕС.