Коалиция за България напуска ръководствата на парламентарни комисии в този парламент. Решението идва в знак на протест срещу отстраняването на Емилия Масларова от председателския пост на социалната комисия.

Против отстраняването на бившия социален министър гласуваха единодушно депутатите от БСП и ДПС. Нито един независим депутат не участва в него.

Решението бе определено от лидера на БСП Сергей Станишев като абсурдно и от правна и от морална гледна точка.

Прокуратурата очаква резултатите от пълната финансово счетоводна експертиза по разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова.
                              Още...

Нямате никакви основания, заяви той на мнозинството и добави, че това е политически абсурд и фарс.

Станишев съобщи, че в знак на протест, Коалиция за България напуска ръководствата на парламентарни комисии в този парламент.

Вие се отказвате от демократичните права на всяка група да определя кой да я представлява в комисиите на парламента, се обърна към мнозинството Станишев.

Той заяви още, че този парламент се е повърнал в конвент - „Вие се превърнахте в машина за гласуване на решения, които сами не вярвате".

Депутатите от „Коалиция за България" напуснаха пленарната зала на Народното събрание.

Емилия Масларова заяви в кулоарите на парламента, че напуска социалната комисия. Тя каза, че повече не може да работи в нея.

Тя заяви, че няма да коментира професионалните възможности на Комисията и изтъкна, че хора, които в Комисията не е чула професионално да се изказват, ги е чула като свои морални съдници.

„Мога да работя в социалната област без да съм в тази комисия", категорична бе Масларова.

Припомняме, преди десетина дни от социалната комисия решиха Масларова да бъде отстранена от поста председател. Окончателното решение обаче трябваше да бъде взето и гласувано в пленарна зала.

Бившият социален министър е със свален имунитет заради разследване по конкретен сигнал - за проект в Стара Загора.

Софийска градска прокуратура възложи проверка на Сметната палата и за провеждане на одит на проекта „Красива България" към Министерство на труда и социалната политика.

Нарушенията касаят времето на управление на Масларова.

Зам.-председателите от КБ на парламентарни комисии - на външната, правната, комисията по регионална политика, бюджетната, транспортната, комисията по здравеопазване, тази по европейските въпроси и контрол на еврофондовете още днес ще подадат оставките си, съобщи Сергей Станишев в кулоарите и показа заявленията.

По думите на Станишев хората от ГЕРБ, Синята коалиция и преданата Атака показват с решението си поредния абсурд и фарс, защото дори на хората от управляващата коалиция им е ясно, че няма процедури и правни основания за освобождаването на шефа на социалната комисия.

Те не зачитат собствения си правилник, подчерта Станишев и посочи, че решението противоречи на правото на всяка парламентарна група да определя своите представители в ръководствата на комисии.

Това мнозинство, освен че превърна парламента в конвент, отменя съдебната система и се обявява за морален съдник, изтъкна още Станишев и припомни презумпцията за невиновност в конституцията.

Станишев посочи моралните съдници в днешна България: „Хората от партията на Иван Костов, които са инициаторите на това решение, хората които продадоха БГА „Балкан" за 150 хил. долара , „Кремиковци" за 1 долар и нанесоха огромни щети на България.
С приватизацията на Костов българските данъкоплатци загубиха десетки милиарди, които не бяха платени за приватизираните предприятия.
Представителите на партии, осъждани за купуване на гласове - визирам ГЕРБ. Хора минали през 5-6 партии от БКП до ГЕРБ и други днес се обявяват за яростни защитници на новата управляваща коалиция, тези които прокарват лобистки закони в този парламент, тези които са затънали до гуша в конфликт на интереси и пример за това става правителството".

Тези хора, по думите на Станишев, даже имат празни политически аргументи, пренасят дискусията в плоскостта на морала и стават смешни.

Лидерът на БСП заяви, че въпреки оставките от Комисиите, депутатите на левицата ще продължат да отстояват интересите на избирателите си - и в комисиите, и в пленарна зала.

Нямаме намерението да бъдем един лист, който прикрива срамотиите на този парламент за легитимиране действията на управляващата коалиция, подчерта червеният лидер.

КБ ще продължи да бъде представлявана от заместник-председателя на НС Георги Пирински.