"Изборите за Народно събрание да бъдат проведени през първата седмица на месец юли. Това предлага ИБ на БСП", съобщи на пресконференция след заседанието на бюрото говорителят на партията Корнелия Нинова, цитирана от БНР.

Тя обясни, че в последната седмица са внесени 16 различни изборни закона, „някои от които са твърде крайни и екзотични".

При гласуванията на законовите промени в пленарна зала БСП ще държи на преференциално гласуване с бариера от 10%, без тя да е задължителна, и намаляване на кампанията на 21 дни.

БСП е против премахването на тъмните стаички за гласуване.
"Държим на тайната на вота и на тайната на гласуването. Партията се обявява и против електронното гласуване, поради липса на време и липса на гаранции за сигурността на такъв вот".

Социалистите са против регионалните преброителни центрове. Държим на мажоритарния вот, заяви категорично Нинова.

По думите й ако не се приеме мажоритарното гласуване, то БСП ще настоява за чиста пропорционална листа без преференции.

По-рано днес стана ясно, че основните идеи, подкрепени от комисията за избор на народни представители, са да отпадне денят за размисъл, да бъде съкратена предизборната кампания, да се гласува на гише.

Други предложения касаят известни промени при съставянето на избирателните писъци и въвеждане на смесена избирателна система.